08:26 / 10.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

U mreži Prvog: Što očekivati od Agrokora 2?

-

-

Foto: - / -

Već je sada sigurno da će najveći udio u vlasništvu novog Agrokora ili "Agrokora 2" biti ruske banke s oko 44 posto.
Tijekom dana javnosti će biti predstavljeni detalji nacrta sporazuma nagodbe s Agrokorovim vjerovnicima. Već je sada sigurno da će najveći udio u vlasništvu novog Agrokora ili "Agrokora 2" biti ruske banke s oko 44 posto. Obvezničarima bi pripalo oko 25 posto, a Knighthead fondu oko 10, dok bi dobavljači dobili 8 posto dionica.

Kada je riječ o udjelima budućih vlasnika koji će pretvoriti potraživanja u vlasništvo, još uvijek su preveliki rasponi i teško je zaključiti koliko će tko imati, rekao je jutros u emisiji U mreži prvog novinar Frenki Laušić. "Recimo za Sberbank je raspon navodno od 25 do 37 posto, za drugu rusku banku VTB od 8 do nekih 11, 12 posto", kaže Laušić i pojašnjava da u takvoj konstelaciji snaga postoji mogućnost da ruske banke mogu doći do 51 posto. Navodi još i da navodno u sporazumu stoji odredba da se do jače konsolidacije koncerna  neće smjeti preprodavati udjeli, kako nitko u dogledno vrijeme ne bi mogao dobiti 51 posto.

Jedna od bitnijih odredbi koja se tiče dobavljača vezano za isplatu njihovog graničnog duga od 80 milijuna eura se odnosi na to da će operativna dobit morati iznositi 37 milijuna eura na godišnjoj razini, da bi im se u idućih pet godina isplaćivalo tih 80 milijuna eura, kazao je također Laušić. Navodno će se tih 80 milijuna eura isplaćivati, kaže, onim dobavljačima koji otpišu nagodbu vjerovnika na skupštini. Također navodno, prednost će u isplati tog graničnog duga imati oni dobavljači koji su potpisali još prethodno sporazum da pristaju na uvjete poslovanja s Agrokorom prije 10. travnja 2017.

Najvažniji dio sporazuma, ono što se dogovaralo posljednjih 15 dana je sporazum o graničnom dugu, kaže Laušić, odnosno dogovaralo se da će dobavljači imati na neki način osiguran pristup Konzumovim policama u idućih pet godina. "Stavljeni su neki osigurači kako bi dobavljači koji su do sada konstruktivno surađivali s Konzumom i Agrokorom ubuduće imali prioritet u naplati graničnog duga", rekao je.

Financijska analitičarka Mihaela Grubišić Šeba izjavila je kako njoj smeta što lex Agrokor pretpostavlja restrukturiranje nagodbi. Misli da se u nagodbi ide na silu, a da se nisu razmotrila alternativna rješenja. Sam lex Agrokor predviđa nekoliko rješenja, između ostaloga tu je dokapitalizacija, prodaja viška imovine itd.", nabrojila je.

Govoreći o tome tko će nagodbom najviše, a tko najmanje izgubiti, poslovni savjetnik Dragan Munjiza rekao je da smo svi ustvari izgubili, jer će BDP po pretpostavkama svih pasti 0,5 posto. "Danas se počinje dekonstruirati nekakva kapitalna hrvatska ideja. Kako Švicarska ima Nestlé, tako smo se mi nadali da ćemo imati jednu kapitalnu hrvatsku kompaniju koja će biti pandan jednog švicarskog Nestléa . To se očito neće dogoditi. Barem ne u kapitalnom smislu. Znači, hrvatski vlasnici će značajno smanjiti svoje udjele", ocijenio je Munjiza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!