16:33 / 12.01.2018.

Autor: HRT

U neretvanskoj dolini počele isplate za štete od leda

-

-

Foto: - / -

Ovih dana počela je isplata poljoprivrednicima, i to samo onima kojima je poznata šteta na prinosu.
Gradovima i općinama u neretvanskoj dolini Vlada je doznačila 11 milijuna kuna kao nadoknadu za ublažavanje štete od leda na poljoprivrednim kulturama.

Ovih dana počela je isplata poljoprivrednicima, i to samo onima kojima je poznata šteta na prinosu. Oni kojima su stradali cijeli nasadi trebaju pričekati natječaj za mjeru 5 Fonda ruralnog razvoja.

Od leda koji je lani u siječnju okovao cijelu Hrvatsku stradale su mnoge poljoprivredne kulture, a potkraj godine reagirala je Vlada. Prema riječima Marije Vučković, državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede, odluka o žurnoj pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda za cijelu Hrvatsku za štete u poljoprivredi obuhavaća otprilike 69,5 milijuna kuna.

Gradovi i općine u neretvanskom kraju dobili su 11 milijuna kuna, ponajviše zbog štete na mandarinama. Mnogim je poljoprivrednicima već isplaćen novac. Ploče su dobile 611 tisuća kuna, a na račun grada Metkovića Vlada je proslijedila samo 379 tisuća. Razlog je taj što je Vlada novac isplatila samo za štete na prinosu. Na području Ploča i Metkovića, pak,  povjerenstva su utvrdila da su u najviše slučajeva stradali cijeli nasadi.

Oni se, kaže Vučković, mogu prijaviti ako zadovoljavaju cijele uvjete na mjeru 5 obnova poljoprivrednih potencijala jer je taj poljoprivredni potencijal trajno uništen. Drugi krug natječaja za mjeru 5 iz Fonda ruralnog razvoja trebao bi se uskoro otvoriti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!