Proizvođači kupusnjača nezadovoljni cijenom otkupa

15.03.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Počela berba kupusnjača

Počela berba kupusnjača

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Neretvanskoj dolini u tijeku je berba zimskih kupusnjača. Na površini od dvjesto hektara ove se godine planira ubrati od pet do šest tisuća tona glavatog kupusa, cvjetače, kelja i kelja pupčara. Ekipa HRT-a ovih je dana posjetila plantaže na kojima se radi punom parom. 

Za Neretvane nema odmora. Nakon što se približila kraju rezidba mandarina, nastavlja se berba zimskog povrća. Na ovome području prevladavaju agrumi, pa poljoprivrednici kažu da nedostaje obradivih površina za druge kulture.   

- Ja to proizvodim na sedam hektara, a treba proizvoditi na sto sedam da bi to bilo rentabilno, da bi dobili marku i nešto radili, govori Gradimir Šešelj iz Opuzena.

Dok je dobre klime kakva je bila ove godine, dobra je i kvaliteta kupusnjača, no za proizvođače one ipak zaslužuju bolju cijenu na tržištu. 

- Cijena glavatog kupusa ove godine je niža nego prošle godine. Prošle godine smo prodavali po trideset centi, dok ove godine se to vrti oko dvadeset do dvadeset pet centi, naglašava Matko Babić iz Opuzena.

- Kada zapadne zemlje Italija, Nizozemska, Španjolska nemaju cvjetaču onda možemo dobiti nešto više cijene, a kada je veliki uvoz i kad oni imaju ekspanziju proizvodnje onda to bude pedeset posto niže i ne ide ta roba, rekao je Šešelj.

Otkupna cijena za cvjetaču kreće se oko jednog eura za komad, što zvuči dobro, no i taj euro ima svoju cijenu. Troškovi proizvodnje su porasli, a probleme dodatno stvara i zaslanjenost tla. 

- Imali smo trinaest tisuća salinitet vode. To je nemoguće za zalijevati. Prinos nam je najvažniji, govori Leo Musulin iz Opuzena.

Svježina je robe, bez obzira na sve probleme tijekom proizvodnje, na kraju neupitna. 

- Danas se bere, mi ćemo je sutra pakirati i ona već popodne ide za Zagreb. Trgovački lanci već to imaju preksutra na svojim policama, naglašava Babić.

Proizvođači apeliraju na kupce da čitaju deklaracije žele li kupiti svježe i zdrave kupusnjače s domaćeg tla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!