Javni sustav navodnjavanja u maloj Orubici

18.07.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Navodnjavanje

Navodnjavanje

Foto: HTV / HRT

U maloj Orubici pokraj Save izgrađen je prvi javni sustav natapanja u Brodsko-posavskoj županiji. Vodom iz Save njive će se prve dvije godine zalijevati besplatno, što je proizvođačima u vrijeme enormnog rasta cijena goriva - dobitak kakav su mogli samo sanjati.

Čim Goran odvrne slavinu - cijevima poteče voda iz Save, a na tisuće kapljica rasprši se po žednim njivama. 

- Super radi. Sve je stvarno van naših očekivanja. Bolje nego što smo mislili da će biti, naglašava Goran Blažeković, proizvođač povrća iz Orubice.

Brže je i jednostavnije nego kad su vodu vukli iz bunara.

- Ova parcele je dva jutra i malo jače i to se zalijeva odjedanput. Mi smo to morali nalijevat šest puta s pumpama, s puno, puno manje vode i to je trajalo satima, govori Blažeković.

A troškovi su iz godine u godinu rasli pa u energetskoj krizi eksplodirali!

- Sigurno 20-30 tisuća kuna goriva bi potrošili, plus moraš ići svako malo pumpu paliti, ulje mijenjaš na pumpi i svašta, rekao je Mario Smolić, proizvođač povrća iz Orubice.

- E sad koliko će ovo biti skupo ili ne. To ćemo vidjeti kad se počne plaćati, govori Blažević.

Jer dvije probne godine javnim će se sustavom koristiti bez naknade, a nakon toga potrošeni kubik vode plaćati 95 lipa. 

- I gdje bi otprilike svaki korisnik trebao participirati s fiksnim troškom od 550 kuna po hektaru, pita se Željko Burazović, privremeni pročelnik Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Cilj je natapati više od 300 hektara povrtlarskih kultura.

- Sava je Bogom dana i sad je usmjerena u ova naša polja i ja mislim da će to biti super, naglasio je Blažeković.

Otvaranjem europskih fondova ulaganja u javne sustave natapanja u nas višestruko su povećana. No i dalje natapamo samo 2 posto poljoprivrednih površina pa zbog klimatskih promjena - učestale suše uzimaju danak.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!