U Osijeku niče centar slavonske IT industrije

22.10.2020.

15:16

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Za dolazak u IT park zainteresiranim je računalnim tvrtkama ponuđen i program poticaja i olakšica.
Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, u Osijeku se zahuktavaju radovi na izgradnji IT parka. Uz građevinske radove na poslovnim objektima i okolnim parcelama u tijeku je izgradnja cestovne i komunalne infrastrukture te postavljanje javne rasvjete. Za dolazak u IT park zainteresiranim je računalnim tvrtkama ponuđen i program poticaja i olakšica.

Polako se naziru obrisi zgrada u koje bi kroz godinu dana mogle useliti prve informatičke tvrtke. Na površini od gotovo 25 tisuća četvornih metara IT park je zamišljen kao centar slavonske IT industrije koji bi okupio srednje, male i mikro tvrtke, te start-upove.

- Naša zgrada će u konačnici imati nekakvih 1 600 kvadrata neto površine. Planirani rok završetka je rujan 2021., kaže Denis Šusac. Gradnja IT parka jedan je od kapitalnih projekata za Grad Osijek, koji računalnoj industriji kao jednoj od najbrže rastućih gospodarskih grana, želi osigurati što bolje uvjete za rast. Uskoro se očekuje i gradnja novih poslovnih prostora.Prema riječima voditelja projekta Igora Galira planirana je izgradnja otprilike površine 4 300 kvadrata - namijenjenih mikro i malim poduzećima, odnosno onima koji nemaju dovoljno kapaciteta i snage da grade. Popis tvrtki-stanara IT parka još je daleko od zaključenja, pa iz osječke gradske uprave pozivaju sve potencijalne prijavitelje da postanu dijelom buduće IT gospodarske zone.

- Da se prijave na naš otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim česticama. Budućim je investitorima ponuđen Program poticaja i olakšica, prema kojemu, parcelu na kojoj će graditi objekt mogu dobiti za nula kuna, naglašava zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš

Osječki IT park trebao bi biti dovršen do početka 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 38 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!