U Osijeku održana edukacija o smanjenju količina pesticida

22.05.2023.

17:28

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Korištenje pesticida

Korištenje pesticida

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prema Zelenom planu Europske komisije planira se postupno smanjenje uporabe kemijskih pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i to za 50% već do 2030.g. Zato je iznimno važna edukacija svih onih uključenih u taj proces. Tako je u Osijeku održana i tribina pod nazivom „Smanjenje ovisnosti o pesticidima te uvođenje elektroničkih vjerodajnica". 

Nakon kiša i tuča koje su poharale Hrvatsku vrijeme idealno za razvoj bolesti. U ovom nasadu lijeske berbe neće biti. 

- To sad propada kompletna stabla, gdje god je led udario. Stablo će odlaziti. Moramo prskati pod hitno, upozorio je Gordana Jurlina iz Bukvika. 

Svojim lijeskama mora pomoći i Domagoj. Nox, pesticide je već smanjio.

- Bojim se toga zato što se pokazalo u ekološkoj proizvodnji da se bez konvencionalne primjene pesticida praktički nema uroda odnosno taj urod je vrlo štur i kvaliteta je dosta loša tih proizvoda, rekao je Domagoj Dropulić iz Kneževih Vinograda. 

Unatoč tomu Hrvatska želi zadržati razinu proizvodnje. No, možda uz veće troškove. I zasigurno nešto neizvjesnosti. Jer za neke preparate zamjene već ima. Za neke - ne. 

- Pred nama je ona završna finalizacija s Europskom komisijom jer u odnosu na druge države članica RH je u dosta povoljnom položaju jer smo smanjili uvelike uporabu pesticida. Puno više od nekih država članica kad govorimo o postotku, rekao je Ivica Delić iz Ministarstva poljoprivrede. 

- Svjesni smo toga da u nekoj manjoj mjeri treba koristiti pesticide u smislu zaštite od određenih bolesti, no apeliramo da to bude u što je moguće manjem obimu, kazao je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić

Pomoći će tomu i elektroničke vjerodajnice koje će poljoprivrednici koristiti pri kupnji sredstava za zaštitu bilja. 

- Od sada će biti samočitač kao u trgovinama, očitač barkoda tako da će automatski biti povezan i s inspekcijom tako da ćemo odmah znati tko koristi, koje količine i koje doze, rekao je Romeo Jukić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije. 

Jer pesticidi su posvuda u hrani, u našoj okolini. A da bi se razgradili treba vremena. Za neke i do 90 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!