U Osijeku se planira izgradnja tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova

02.02.2023.

14:32

Autor: M.M./Hina/HRT

U Osijeku se planira izgradnja tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova

U Osijeku se planira izgradnja tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na području osječke Industrijske zone Nemetin planira se izgradnja tvornice za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova, mikročipova i matičnih ploča za autoindustriju, u kojoj se planira zaposliti oko 1700 radnika.

U zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš koji je na svojim internetskim stranicama objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, navodi se kako je nositelj investicijskog zahvata tvrtka Log Expert Five registrirana u Zagrebu.

Planiranim zahvatom, na površini od oko 170 tisuća kvadratnih metara predviđena je izgradnja građevine za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju. Uz proizvodnju građevinu predviđena je izgradnja skladišnih, servisno-tehničkih, uredskih i drugih pratećih sadržaja, navode u Ministarstvu.

Objašnjavaju da se osnovne djelatnosti planiranog zahvata odnose na proizvodnju tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji.

U dijelu građevine gdje se proizvode komponente za zdravstvenu industriju ulazne sirovine su polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana, koji se dalje obrađuju do razine finalnog proizvoda, a to su pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima.

Generalno, riječ je o preciznoj visokotehnološkoj industriji, a u proizvodnom pogonu planirano je zapošljavanje oko 1700 djelatnika koji će raditi u tri smjene, objašnjavaju u Ministarstvu.

Zbog ugovora o tajnosti podataka u osječkoj gradskoj upravi nisu mogli službeno komentirati nove investicijske planove u Industrjskoj zoni Nemetin, kao ni medijske napise da iza investicije stoji američka korporacija.

Neslužbeno se doznaje da se sa zainteresiranim ulagačem, s kojim je sklopljen ugovor o pravu građenja u zoni Nemetin kontaktira od početka mandata aktualne osječke gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, koji se nekoliko puta i sastao s predstavnicima ulagača, a uskoro se očekuje da će s ulagačima i službeno predstaviti projekt.

Doznaje se i da se investitor raspitivao o uvjetima ulaganja u nekoliko industrijsko-poslovnih zona, kao i da je, u suradnji s osječkom gradskom upravom, analizirao kapacitete i mogućnosti obrazovnih ustanova na osječkom području te tržište radne snage u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!