14:07 / 08.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U ožujku proizvođačke cijene industrije porasle rekordnih 19,5 posto

Proizvodnja - ilustracija

Proizvodnja - ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku ove godine skočile su za 19,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

Rast godišnje stope proizvođačkih cijena traje već 13. mjesec zaredom, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Njihov rast, naime, započeo je ožujku lani, kada je iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, a u veljači 17,2 posto.

U odnosu na veljaču, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su bile 3,4 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u ožujku u usporedbi sa veljačom one više za 0,9 posto, a u usporedbi s ožujkom 2021. za 6,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u ožujku su na mjesečnoj razini više za 2,9 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 13 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene 24,7 posto više

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u ožujku porasle za 3,9 posto u odnosu na veljaču, dok su prema ožujku 2021. godine porasle za 24,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku su prema veljači na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 11,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto i kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 73,3 posto.

Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda, za 9,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za šest posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto i kapitalnih proizvoda za 3,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!