U Palešniku je jedna od najsuvremenijih mliječnih farmi u Hrvatskoj

18.01.2023.

15:47

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT/A.V.

Nova farma mliječnih krava

Nova farma mliječnih krava

Foto: HTV / HRT

Područje u kojemu je Hrvatska pala na ispitu iz poljoprivrede svakako je mliječno govedarstvo jer ta proizvodnja već dva desetljeća doslovce tone. Samo u godinu dana Hrvatska je ostala bez oko 500 isporučitelja mlijeka. No ima i rijetkih suprotnih primjera. U Palešniku pokraj Garešnice nova je, jedna je od najsuvremenijih robotiziranih farmi u Hrvatskoj.

Neki će reći suludi potez, no Igor Mihaljević odlučio je izgraditi novu farmu vrijednu više od 11 i pol milijuna kuna jer bez nje, smatra, nema isplativosti. Krave idu na mužnju robotima i za svaku se točno zna koliko je i kakve kakvoće mlijeka dala.

- S ulaganjima u tehnologiju proizvodnje mlijeka, mužnju i suvremenu farmu, ulaganje u stado vrhunskih životinja i povećanje proizvodnje mlijeka po kravi računicu moramo naći negdje. Ne možemo dići ruke od svega, govori Mihaljević.

Izvođač radova je kasnio, morao se i kreditno zadužiti jer se dio europskog novca dobije tek kad je sve gotovo.

- Je to sve skupo, ali kažem ima svoje benefite koji kažem u konačnici puno olakšavaju i mislim da, evo godinu dana je prošlo od otvaranja farme, ja sam mogu reći zadovoljan.

Obično naši stočari odlaze gledati farme u Sloveniju i Austriju. Ovaj put suprotno, slovenske stočare zanimaju Igorova iskustva.

- Ja sam siguran da ne treba uvijek da idemo na sjever. Može i na jug da tu nešto naučimo. Dugo se poznajemo i s kolegama i s Igorom i već dugo sam želio da vidim da su naši stočari zadovoljni. Tako da sigurno više puta ćemo doći, kazao je Jože Smoldenger iz Udruge uzgajivača simentalske pasmine Slovenije.

Među uzgajivačima simentalca iz Slovenije i dosta mladih. I dakako, važu se iskustva, do detalja, a tu je onaj najvažniji - cijena mlijeka.

- Kod nas u Sloveniji je dosta , dosta viša cijena mlijeka. 60 cenata po litru tako da je Hrvatska tu malo na lošijem stanju. Kako sada vidim primjere između Hrvatske i Slovenije - mi Slovenci se nemamo što buniti jer imamo dosta, dosta veću cijenu ali vidim tu problem cijene repromaterijala koja je dosta visoka, rekla je Anja Prapotnik.

Mihaljević kaže kako se ipak otkupna cijena kod nas popravlja.

- Mljekare su, barem moja povećavale cijenu mlijeka međutim to su tako mizerna povećanja. Evo sada je najava da ide 60 lipa mlijeko po litri i to je da ne kažem jedno značajno povećanje. Nažalost ono dolazi godinu dana možda i više prekasno. Zbog takvog stanja mnogi su se farme u Hrvatskoj još dodatno zatvorile.

Svaka od Igorovih krava daje na godinu i do 2000 litara mlijeka više od hrvatskog prosjeka za simentalsku pasminu. No s tim nije zadovoljan. Sada ima 70 krava na mužnji, a želi napuniti farmu s njih 110 i to ne bilo kakvih već onih s vrhunskom genetikom. Usto cilj mu je postići prosjek od 10 tisuća litara mlijeka po kravi.

Hrvatska je već dugo prisiljena uvoziti polovinu potreba za mlijekom, a cijena mu sve više raste jer ga je sve manje u Europi pa Igor vjeruje da je farma ulog u budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!