U Pitomači tvornica čaja, najveća u ovom dijelu Europe

08.12.2019.

16:14

Autor: Sani Lukić/HRT

default error photo
U Pitomači je otvorena tvornica čajeva, najveća u ovom dijelu Europe. U nju je uloženo oko 28 milijuna kuna, a polovina je stigla iz Europskog fonda regionalnog razvoja.
U Pitomači je otvorena tvornica čajeva, najveća u ovom dijelu Europe. U nju je uloženo oko 28 milijuna kuna, a polovina je stigla iz Europskog fonda regionalnog razvoja. Ulaganje će omogućiti kompaniji da u suradnji s talijanskim partnerom znatno poveća proizvodnju, koja je najvećim dijelom namijenjena izvozu.

U najsuvremenijoj takvoj tvornici u ovom dijelu Europe pakirat će se čajevi koji se na tržištu nalaze pod brendom Naturavita te su pakirani u ekološki prihvatljiva pakiranja. Zapošljavat će 45 radnika, a vjeruje se da će broj zaposlenih rasti.

Zahvaljujući novoj tvornici proizvodni kapacitet bit će 400 milijuna vrećica čajeva godišnje, što je povećanje u odnosu na ranije za 100 milijuna vrećica, rekao je predsjednik Uprave Spider grupe Denis Nemčević. Dodao je da Grupa posjeduje 200 hektara zemlje za proizvodnju organskog ljekovitog bilja, a ima i tisuću hektara "kooperacije".

Novi pogon je po njegovim riječima opremljen najmodernijom tehnologijom na svijetu koja se bavi finalizacijom proizvodnje čajeva.

- Svjetski trend je da čajevi budu bio razgradivi i eko frendly. Pri pakiranju nećemo upotrebljavati celofan, najlon, metal i druge materijale koji nisu biorazgradivi. Uz vlastiti brend - Naturavita čaj, proizvodimo čajeve pod imenima vodećih trgovačkih lanaca u svijetu koje oni distribuiraju svojim kupcima, rekao je Nemčević.

Prvi čovjek Spider grupe istaknuo je da tvrtka posluje na svim kontinentima te podsjetio da je s proizvodnjom počela prije 28 godina kao mala obiteljske stanica za otkup ljekovitog bilja.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Tolušić na otvorenju je uz ostalo istaknuo da je dio sredstava za investiciju, točnije 15 milijuna kuna, osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Predsjednik Uprave tvrtke Herbarium iz Italije Federico Dodero, koja je sudjelovala u investiciji, najavio je nove projekte zajedno sa Spider grupom. Župan Virovitičko-podravske Županije Igor Andrović rekao je da će Županija i dalje poticati Spider grupu na širenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!