Od srpnja u prometu Pelješki most i oko 25 km pristupnih cesta

19.05.2022.

09:19

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Pogled na Pelješki most i pristupne ceste iz zraka

Pogled na Pelješki most i pristupne ceste iz zraka

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Pelješki most je završen, a za njegovo puštanje u promet nužan je dovršetak barem dijela pristupnih cesta preko Pelješca. Kako teku radovi te kada će ceste, i koliko kilometara, biti u funkciji - na terenu je provjerila Morana Baričević s predstavnikom investitora, Hrvatskih cesta.

- Što se tiče samoga mosta, prošloga su mjeseca otklonjeni svi evidentirani nedostaci. On je u građevinskom smislu potpuno spreman, međutim, da bi bio pušten u promet, potrebno je završiti pristupne ceste samome mostu. Prvenstveno od postojeće magistrale do postojeće pelješke ceste. U nastavku trase bit će pušteno i 10 kilometara stonske obilaznice, kaže Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta.

Kompletan projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom trasa je duga 32 kilometra.

- Ovoga ljeta bilo bi pušteno u promet, zajedno s mostom, pristupnim cestama istome i prvih 10 kilometara stonske obilaznice. To iznosi gotovo 25 kilometara, dodaje Perić.

Najkompleksniji dio trase stonske obilaznice jest onaj koji uključuje objekte, dva tunela te između njih most Ston, koji je imao svoje izazove i teškoće zbog globalnih problema, logistike i dobave segmenata. Zbog tih razloga s tim se dijelom kasni.

- Po trenutnoj dinamici, završetak se očekuje do kraja godine.

Perić dodaje da "izvođač svakodnevno pojačava resurse - radnu snagu i strojeve, kako bi dostigao ugovorene rokove, a koji su sredina srpnja ove godine". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!