10:06 / 16.07.2019.

Autor: Marko Percan/HRT

U Puli apartmanski boom

-

-

Foto: - / -

Pitanje je - je li turistička ponuda pratila takav turistički razvoj?
Odveli smo vas u šetnju Pulom koja se nepovratno mijenja i iz vojno-industrijskog grada pretvara u turističko odredište. Provjerili smo kakve izazove donose te promjene, kakva je turistička ponuda i jesu li turisti njome zadovoljni.

Uljanikovi divovi još uvijek svijetle. Poput lumina nad mehaničkim srcem grada koje je prestalo kucati. Nekad je Uljanik hranio čitav grad. Danas, hrani ga turizam.

Već neko vrijeme popularan je onaj vic koji kaže da je ovdje zapravo sve isto kao i početkom Drugog svjetskog rata. Njemci i Talijani su u kućama i apartmanima, a naši su po šumama. Istri se, a Puli posebno dakle, dogodio apartmanski boom. Pitanje je - je li turistička ponuda pratila takav turistički razvoj?

Brojke kažu da je Pula u zadnjih 10 godina više nego utrostručila kapacitet privatnog smještaja. Sve to stvara dodatan pritisak na gradsku infrastrukturu. Srećom, ovaj prilog nismo snimali za oblačnog ili kišovitog vremena. Je u tom slučaju, u gradu je prometni krkljanac.

No, velik pritisak - veliki prihodi. Od kojih pak najveću korist imaju zakupci prostora. S obzirom na broj terasa, stolica, i štandova, promatraču bi se moglo učiniti kako se identitet Pule ljeti svodi na identitet apartmana, pizza cuta i kafića. Nema čega nema. Od sladoleda i nakita preko peraja i parfema do dresova.

Oni nešto mlađi pak, traže nešto drugo.  Ima i onih koji traže vođeni obilazak grada.

Da su samo bacili pogled na rivu, vidjeli bi da se nudi mnoštvo obilazaka. Doduše, obližnjeg rajskog otočja - Brijuna.

Kad se crta podvuče, i Pula pruža lijep doživljaj. Ona se posljednjih godina ubrzano mijenja. Iz industrijskog u turistički grad. A ni jedna preobrazba nije laka. Bez obzira na to, i domaći ljudi i turisti znaju da je Pula grad koji osvaja. Sa svim svojim manama i vrlinama. Ulazi pod kožu kakva god da je. Zimi pusta, gotovo srednjovjekovna. Ljeti krcata, šarena i turistička.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!