16:55 / 18.02.2020.

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

U Pulu se vraćaju kruzeri i linijski brodovi

-

-

Foto: - / -

Pula će i ove sezone katamaranom Bišovo biti povezana sa srednjodalmatinskim otocima i Zadrom. Četiri broda plovit će i prema Veneciji. Kruzeri u Pulu stižu cijelu godinu, no izvan sezone znatno rjeđe.
U Puli zimi gotovo da i nema morskog prometa. Usidri se tek pokoji kruzer. No s početkom proljeća i sezone, to će se promijeniti. I ove će godine u pulsku luku pristajati brodovi na kružnim putovanjima, a vozit će i linijski brodovi.

Pula će i ove sezone katamaranom Bišovo biti povezana sa srednjodalmatinskim otocima i Zadrom. Četiri broda plovit će i prema Veneciji. Lani je tim linijama prevezeno 50-ak tisuća putnika. Među njima i Puljani, koji smatraju da bi morske veze ipak trebale biti bolje.

- Brodovima na kružnim putovanjima lani je u Pulu stiglo 3500 gostiju, rekao je Zoran Peruško iz Lučke uprave Pula. 

- Ove godine zasada imamo najavu nekakvih pet kruzera koji će luku Pulu ticat nekih 23, 24 puta, s tim što je sezona već počela. Motorni brod Aretusa je 4. siječnja prvi put doputovao u Pulu, a isto tako imamo motorni brod koji će u 12 mjesecu zatvoriti sezonu, dodao je.

Kruzeri u Pulu stižu cijelu godinu, no izvan sezone znatno rjeđe, tek poneki.

-  Kruzing je važan, s time da mora biti kvaliteno raspoređen. Znači nikako u centru sezone, kad imamo ionako dovoljno gostiju, nego da bude to pred i posezona. Tada sigurno Pula ima što za ponuditi, ne samo Pula nego cijela južna Istra, ali i Istra, rekla je direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

U pulsku luku mogu pristati brodovi dugi od 150 do 160 metara. Veći brodovi ne mogu uploviti pa se moraju sidriti na obližnjoj Valellungi ili Svetom Andriji, odakle se čamcima putnici prevoze do grada. U desetak godina to bi se moglo promijeniti nakon što se izgradi nova obala. Trenutačno veseli  to što u Pulu uplovljava i sve više luksuznih megajahti, a s njima i gosti dubljeg džepa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!