20:21 / 20.03.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

U selo Svračica stigla vrijedna donacija stočara iz Vukovarsko-srijemske županije

Vrijedna donacija stočara iz Vukovarsko-srijemske županije

Vrijedna donacija stočara iz Vukovarsko-srijemske županije

Foto: HTV / HRT

Svakodnevno se prati oporavak Banovine od razornog potresa. Prijeko potrebna pomoć i donacije stižu i dalje. Kako nesreća nikad ne dolazi sama, jedna obitelj iz Majskih Poljana morala se spašavati iz kontejnara u kojem je planula vatra, a služio im je kao privremeni smještaj.

Prvo im je potres odnio dom, a sada je i kontejner stradao u požaru. 

- Zapalio se usred noći. Električne instalacije su se zapalile. Mama je bila unutra, čula je vatru i uspjela pobjeći, kaže Damir Bogović iz Majskih Poljana.

Iz grada Gline poručili su kako će im osigurati novi kontejner. Istovremeno, u cijeloj županiji i dalje traje prikupljanje zahtjeva za obnovu stradalih domova.

- Već smo započeli proces obrade, preko 5000 zahtjeva za obnovu na području SMŽ-a. Djelujemo kao tim i na tom tragu ćemo još dodatno intenzivirati naše napore kako bi se što je prije moguće obnovio i Zagreb i područje SMŽ-a, rekao je čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

U mjestu Sračica kraj Gline jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu stiglo je 45 krmača. Riječ je o donaciji stočara iz Vukovarsko-srijemske županije. Najavljeno je i daljnje slanje pomoći koja će OPG-ovima na potresom pogođenom području olakšati i poboljšati poslovanje.

- Ovo nije posljednja donacija. Odradit ćemo još jednu donaciju - 20 rasplodnih krmača koje će poslužiti za genetski materijal na preko 200 adresa na području grada Gline, a sve u službi razvoja svinjogojske proizvodnje ovog kraja, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

A za učenike osnovnih škola u Petrinji stiglo je čak 800 paketa prepunih slatkiša, igrački i pisama koje su poslali njihovi vršnjaci.

- Djeca im se jako raduju, vesele se, znaju da nisu u svemu ovome sami. Prekrasno je vidjeti osmijehe na njihovim licima kada otvaraju te poklone, rekla je Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka u Petrinji.

Već 2 i pol mjeseca tisuće dječjih srca diljem Hrvatske kuca za petrinjske školarce u sklopu inicijative "Djeca djeci".

- U prikupljanju su sudjelovali ljudi koji su se prijavljivali preko naše grupe i neke škole gdje su se prijavljivale učiteljice i ravnateljice, pa smo svi zajedno skupili pakete za ove učenike, rekla je Tihana Opetuk Živković, koordinatorica inicijative "Djeca djeci".

A zbog potresa dio učenika živi u neadekvatnim uvjetima za provođenje nastave na daljinu. 

- Imamo probleme s kontejnerima koji ne mogu primati internet signal, kamp kućice u kojima nemaju dovoljno velik prostor za spavanje, za boravak, za odlaganje svojih predmeta, knjiga i ostalih stvari, kaže Jasna Anušić, učiteljica engleskog jezika.

Iako je dosad postavljeno gotovo dvije tisuće privremenih stambenih objekata, problemi s kojima se stanovnici Banovine svakodnevno susreću, dokaz su kako hitna obnova nema alternativu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!