18:45 / 13.08.2018.

Autor: HRT

U sezoni i do pet puta veća potrošnja

-

-

Foto: - / -

Poskupjelo je i piće i hrana. No - podizanje cijena nije protivno Zakonu.
Hrvatska gospodarska komora procjenila je koliko je povećana potrošnja hrane i pića u kolovozu u šest obalnih županija.

Vodeća je Istarska - s gotovo pet puta većom potrošnjom u odnosu na onu izvan sezone. Kad je riječ o turističkim mjestima - u Medulinu bi se potrošnja mogla povećati oko 12 puta. Tek nešto manje u Baškoj Vodi, dok bi potrošnja u Ninu mogla biti 11 i pol puta veća u odnosu na prosječnu potrošnju izvan sezone. 

Poskupjela je i voda i hrana. No - podizanje cijena nije protivno Zakonu. Slobodno tržište daje mogućnost trgovačkim lancima, obrtnicima, vlasnicima kafića ili nekima drugima da reguliraju cijene prema svom nahođenju. Čak im ni inspekcije ne mogu to zabraniti. Kao ni to - hoće li nakon sezone cijene ostati kakve su sada.

Iste su i navike turista. Kući se vraćaju s razglednicama i suvenirima, a u restoranima su - kažu ugostitelji - "oprezni".

Prosječna dnevna potrošnja je 76 eura dnevno. I to u Šibensko-kninskoj županiji. Na razini Hrvatske troše tri eura više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!