U siječnju usporilo kreditiranje u eurozoni

27.02.2023.

18:01

Autor: Hina/E.P.C.

Početkom 2023. smanjeno kreditiranje u eurozoni

Početkom 2023. smanjeno kreditiranje u eurozoni

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rast bankovnog kreditiranja u eurozoni usporio je i u siječnju, a monetarni agregat M1, koji predstavlja temeljnu mjeru ponude novca, smanjio se prvi put otkad Europska središnja banka (ECB) prikuplja podatke.


U siječnju je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora usporila na 3,8 posto, sa 4,3 posto u prosincu, izvijestio je ECB.

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec lani i njihov je rast bio i za 0,5 postotnih bodova slabiji nego u prosincu 2022.


Krediti stanovništvu i kompanijama također su posustali na početku 2023. godine, pokazuje izvješće Europske središnje banke.


Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita kućanstvima smanjila se u siječnju na 3,6 posto sa 3,8 posto u prosincu, a prilagođenih kredita nefinancijskim korporacijama sa 6,3 na 6,1 posto, stoji u priopćenju.


Širi monetarni agregat M3 u siječnju je porastao za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon rasta od 4,1% u prosincu. 


Godišnja stopa njegova rasta usporila je tako četvrti mjesec zaredom i najniža je od studenog 2014.


Prvi put usporen najuži monetarni agregat M1


Najuži monetarni agregat M1, koji obuhvaća gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite, smanjio se u siječnju za 0,7 posto na godišnjoj razini, prvi put otkada se prikupljaju podaci.

Usporedbe radi, u prosincu je bio uvećan za 0,6 posto.


Najnovije izvješće pokazuje da ECB-ove mjere zaoštravanja monetarne politike nesumnjivo utječu na ponudu novca i zaduživanje privatnog sektora, što će prigušiti gospodarski rast i inflaciju u 2023., rekao je ekonomist banke ING Bert Colijn.


- Smatramo da se utjecaj ciklusa podizanja kamatnih stopa na ekonomsku aktivnost u ovoj godini podcjenjuje, dodao je Colijn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!