U Sloveniji opet privremeno fiksirane cijene goriva

10.05.2022.

17:51

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Sloveniji opet privremeno fiksirane cijene goriva

U Sloveniji opet privremeno fiksirane cijene goriva

Foto: - / SHUTTERSTOCK

 Slovenska vlada ponovo je uvela privremenu regulaciju cijena motornih goriva, nakon što su one dva puta povećane u manje od dva tjedna.


Kako je objavilo ministarstvo gospodarstva, vlada je na dopisnoj sjednici donijela odluku po kojoj se privremeno najviša maloprodajna cijena benzina od 95 oktana zamrzava na 1,56 eura po litri, a veleprodajna cijena istog na 1,54 eura. Za litru dizela najviša je maloprodajna cijena do daljnjega 1,668 eura, a veleprodajna 1,648 eura.

Vlada je odlučila ponovno regulirati cijene dva najprodavanija goriva zbog opravdanih očekivanja novih poremećaja na tržištu nafte i velikih oscilacija cijena u vezi s najavom embarga EU na uvoz nafte iz Rusije, objavilo je ministarstvo.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da vlada time želi stabilizirati tržište i cijene oba goriva na dobrobit gospodarstva i potrošača.

Do odluke odlazeće vlade Janeza Janše došlo je nakon kritika koju joj je uputio budući premijer Robert Golob koji je Janšu optužio da je ponovo dopustio visok rast cijena derivata, ukinuvši regulirane cijene koje su bile na snazi od sredine ožujka.

To je učinio, smatra Golob, iz osvete biračima nakon što je njegova desna koalicija izgubila parlamentarne izbore 24. travnja.

Slovenski distributeri naftnih derivata u utorak su prije nove odluke objavili nove više cijene goriva, prema kojima je cijena 95-oktanskog benzina bila povećana na 1,717 eura, a dizela na 1,862 eura za litru izvan autocesta, te na 1,92 eura za litru na crpkama uz autoceste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!