12:15 / 24.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U Španjolskoj zračni promet pao 82 posto, aerodromi zatvaraju terminale

Foto: Nick Oxford/Reuters, arhiva

Foto: Nick Oxford/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Aena će idućih dana postepeno premjestiti sve svoje operacije zračne luke Adolfo Suárez Madrid-Barajas na terminal T4. Aerodrom ima ukupno četiri terminala, a tri će biti zatvorena.
Operater španjolskih zračnih luka Aena izvijestio je kako će zbog drastičnog pada putnika privremeno zatvoriti većinu terminala u Madridu i Barceloni, te da je zračni promet u Španjolskoj, teško pogođenoj zarazom koronavirusom, pao za 82 posto.

Aena će idućih dana postepeno premjestiti sve svoje operacije zračne luke Adolfo Suárez Madrid-Barajas na terminal T4. Aerodrom ima ukupno četiri terminala, a tri će biti zatvorena.

Na aerodromu Josep Tarradellas Barcelona-El Prat svi će letovi biti premješteni u zone A i D terminala T4.

Ta dva aerodroma, u Madridu i Barceloni, najveći su u Španjolskoj.

Na Balearskim i Kanarskim otocima gdje se nalaze preostale zračne luke s najviše putnika također će biti smanjen prostor namijenjen letovima. Svi navedeni aerodromi sa smanjenim kapacitetom ostat će otvoreni.

Time namjeravamo povećati efikasnost. Naše operacije prilagođavat će se potražnji, navedeno je u priopćenju.

Španjolski ministar prometa José Luis Ábalos, koji je jučer najavio tu mjeru, rekao je da je zračni promet u Španjolskoj pao 82 posto od kada je 14. ožujka uvedeno izvanredno stanje zbog koronavirusa.

Restrikcije putovanja i zadržavanje 47 milijuna stanovnika u kućama bit će produženo do 11. travnja. To produženje u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa u srijedu bi trebao odobriti španjolski parlament.

Vlada je zabranila turistima ulazak u zemlju i zatvorila sve hotele i hostele. Svim strancima je zabranjen ulazak osim onima koji rade ili žive u Španjolskoj, zrakoplovnom osoblju, prijevoznicima roba, diplomatima i humanitarnim organizacijama.

Ograničenje kretanja odražava se i na druge oblike prijevoza, posebno na brze vlakove.

Promet putnika takvim vlakovima pao je za 95 posto proteklih dana, do te točke da su u nekim slučajevima brzi vlakovi (AVE) vozili bez putnika, rekao je ministar prometa na konferenciji za medije u ponedjeljak. Zbog toga će s tračnica biti povučeno 90 posto takvih vlakova.

Prigradska željeznica, koja primjerice povezuje Madrid s predgrađima, ima između 80 i 85 posto manje putnika jer stanovnici smiju izlaziti iz kuća samo u bolnice, ljekarne, po hranu, na kioske, banke, benzinske postaje te kako bi prošetali psa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!