U Splitu otvoren 24. SASO

10.11.2021.

16:12

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

SASO

SASO

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitu je otvoren 24. međunarodni sajam SASO, koji je u Spaladium Sreni okupio više od 500 izlagača i prvi je graditeljski sajam u Dalmaciji od početka pandemije. Prati ga osam manjih specijaliziranih sajmova i šest stručnih konferencija o projektiranju, građenju, tržišnom nadmetanju i zdravoj arhitekturi.

Pod sloganom Sve za gradnju i obnovu objekata održava se već 24. SASO. Pandemija ga ove godine nije zaustavila kao ni izlagače koji su stigli u Split.

- Nakon godinu i pol dana jako smo zadovoljni interesom izlagača, jako puno hrvatskih premijera, u smislu građevinskih materijala, drvnih i podnih obloga, uređenja interijera sve što je potrebno za opremiti kuću od temelja do krova, ističe Sanja Vuković, direktorica sajma SASO 2021.

Turizam je generator razvoja, a potražnja je veća od ponude. Tržište raste, građevinsko ponajviše no jako dobro stoji i prateća industrija, primjerice drvna. No rastu i cijene.

- Kod nas se to isto osjeti posebno u repromaterijalu za proizvodnju namještaja,vrlo su turbulentne cijene tako da nas je sve zahvatio rast, voditelj prodaje Tihomir Buinjac.

- U ovom trenutku se nalazimo u globalnoj situaciji u kojoj je rast energenata evidentan dakle ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu, samim time povezan je i porast cijena svih materijala. Građevinskih materijala kada govorimo o nekretninama, ističe Joze Tomaš, direktor Županijske komore Split.

Toliko je velik interes za gradnjom i nekretninama da je Županija splitsko-dalmatinska morala zaštititi obalni pojas od betonizacije. No broj gradilišta i dalje raste.

Prosječna cijena četvornoga metra u stanogradnji obilato je iznad tri tisuće eura, a broj prodanih nekretnina u županiji 29% veći nego lani. Svi ovi izloženi skupocjeni ljepotani ispred Spaladium arene vrlo će brzo biti zaposleni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!