17:32 / 15.09.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/HRT

U Svetoj Nedelji najveća fotonaponska elektrana u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Solarni paneli sve su vidljiviji na zgradama, školama, hotelima, tržnicama. Cijene fotonaponskih modula padaju pa je energija sunca dostupnija a mi bliže cilju europske energetske strategije.
U posljednje vrijeme sve više naših tvrtki ulaže u pogone za proizvodnju vlastite električne energije iz takozvanih "zelenih" izvora. Time znatno smanjuju troškove i jačaju konkurentnost. Dvije naše jake farmaceutske tvrtke ovih su dana u pogon pustile vlastite solarne elektrane. Milijunske investicije većim se dijelom financiraju europskim novcem.

Više od pet tisuća solarnih modula krasi krov farmaceutske tvrtke Genera u Svetoj Nedelji. Najveća je to fotonaponska elektrana u Hrvatskoj za vlastite potrebe vrijedna 15 milijuna kuna.

- Ona će godišnje proizvoditi oko tisuću i petsto megavat sati električne energije   to je po sadašnjim cijenama oko milijuna kuna godišnje će proizvoditi struju i to čini oko 30 posto naših potreba, navodi Hrvoje Bartovčak, rukovoditelj upravljanja objektima Genera.

Veću energetsku neovisnost i manje račune za struju ima i riječki Jadran galenski laboratorij. Novu  investiciju u solarnu elektranu isplatiti će za osam godina.

- Mi računamo ukupnu uštedu od 69 posto energije  na projektnim cijelinama, što je malo više od 3 posto ukupne energije koju Jadrangalenski laboratorij koristi. Mi time podupiremo obnovljive izvore, znači ne koristimo energiju iz fosilnih goriva, istaknuo je Goran Šarčević, koordinator projekta JGL.

Projekti energetske učinkovitosti nezamislivi su bez europskog novca.

- Imamo 89 potpisanih ugovora i 89  svjetlih primjera, upravo zbog pojačanog interesa u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša alokacija je povećana za 25 milijuna eura, pa je ukupno 304 milijuna kuna upravo kako bi se uspješni projekti odmah ugovorili, rekao je Tomislav Pinter iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Solarni paneli sve su vidljiviji na zgradama, školama, hotelima, tržnicama. Cijene fotonaponskih modula padaju pa je energija sunca dostupnija a mi bliže cilju europske energetske strategije.

- Po pitanju obnovljivih izvora zacrtan je cilj do 2030. 32 posto . Kroz novu energetsku strategiju koju planiramo donijeti do kraja godine taj cilj će i nama biti obvezujući,  tvrdi Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša energetike.

Hrvatska namjerava iduće godine ostvariti 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Svakom novom energetskom investicijom cilju smo - sve bliže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!