12:23 / 29.01.2018.

Autor: HRT

U tekstilnom otpadu potencijal za nove tvrtke i radna mjesta

-

-

Foto: - / -

Dok se u mnogim drugim zemljama EU tekstil rabi kao vrijedna sirovina, kod nas je to tek u začecima.
U posljednjih 10 godina proizvodnja tekstila se prema procjenama u svijetu udvostručila, kupujemo 60 posto više odjeće. Istodobno, tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača, pa je u trendu ponovna upotreba ili recikliranje tekstila. Na tekstilnom otpadu niču nove tvrtke i radna mjesta. 

Dok je u svijetu tekstilni otpad sve veći biznis, Hrvatska propušta da se na bazi tekstilnog otpada osnivaju tvrtke i otvaraju radna mjesta.

Ako uskoro ne uvede sustav naknade, zatvaranje prijeti Humani Novoj, socijalnoj zadruzi iz Čakovca koja zapošljava većinom osobe s invaliditetom, a bavi se prikupljanjem odjeće. Do sada su, kaže Ivan Božić iz te zadruge, uspjeli spasiti 1400 tona tekstila koji nije završio na nekom od odlagališta.

Prikupljenu odjeću razvrstavaju, upotrebljivu prodaju u trgovini rabljene robe ili izvoze. Dio iskoriste za izradu novih proizvoda. Ono što je neupotrebljivo ide u Regeneraciju Zabok, gdje se materijal "preša", radi se sirovina iz koje nastaju filc, tepisi za autoindustriju i razne izolacije.

Dok se u mnogim drugim zemljama Europske unije tekstil rabi kao vrijedna sirovina u cirkularnoj zelenoj ekonomiji,  kod nas je to tek u začecima. U Hrvatskoj se prikupi samo 4 posto tekstilnog otpada, a ostalo završava u komunalnom otpadu.

I onih nekoliko tvrtki koje prikupljaju otpad su u problemima jer država nije propisala sustav naknade, kao što je npr. u Italiji ili Njemačkoj. Ondje proizvođač ili trgovac tekstilom u kalkulaciju unese naknadu namijenjenu tvrtkama koje skupljaju tekstil. 

"Zakon točno kaže da bi se za posebne kategorije otpada u koji spada i tekstil trebala uračunavati naknada", kaže Jagoda Divić iz Hrvatske gospodarske komore.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!