07:58 / 27.09.2018.

Autor: HRT

U trgovinskom ratu SAD gubi - Kina dobiva?

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rezultati procjena sugeriraju da bi se pozicija SAD-a kao neto izvoznika u trgovinskom ratu sa svijetom znatno pogoršala, objavio je ECB u istraživanju.
Sjedinjene Države mogle bi najviše izgubiti pokrenu li trgovinski rat s ostalim zemljama, dok bi Kina bila na određenom dobitku nakon odgovora protumjerama, pokazala je simulacija Europske središnje banke (ECB). U simulaciji je korišten čisti teoretski model koji ne odgovara stvarnim trgovinskim uvjetima.

- Trgovinski konflikt SAD-a i Kine sve veći

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su trgovinski ratovi dobri i lako ih je dobiti. Izjavio je to u ožujku kad je počeo spor s Kinom, nakon čega su slijedile odluke američke vlade o carinama na uvoz čelika, aluminija te niz kineskih proizvoda, podsjeća Reuters. U ECB-ovu istraživanju simulirana je situacija u kojoj SAD uvodi 10-postotnu carinu na sav uvoz, a američki trgovinski partneri odgovaraju istom mjerom. Takva simulacija pokazala je da bi SAD podnio najveći teret smanjene trgovine i narušenog potrošačkog i povjerenja investitora.

Rezultati procjena sugeriraju da bi se pozicija SAD-a kao neto izvoznika znatno pogoršala, objavio je ECB u istraživanju. "U tom modelu američke kompanije također manje investiraju i manje zapošljavaju, što povećava negativan efekt", dodaje se. ECB procjenjuje da bi realna gospodarska aktivnost u SAD-u mogla biti niža za više od dva posto samo u prvoj godini, u odnosu na scenarij koji se temelji na raspoloživim pokazateljima, a globalna trgovina bi se mogla smanjiti i do tri posto.

MMF predviđa da će američki BDP ove godine porasti za 2,9 posto, a iduće za 2,7 posto, podsjeća Reuters. S druge strane, Kina bi dobila time što bi više izvozila u treće zemlje u kojima se američki proizvodi carine, iako bi takav blagi dobitak bio privremen i dijelom poništen negativnim efektom na povjerenje.

U ECB-ovoj simulaciji korišten je čisti teoretski model koji ne odgovara stvarnim trgovinskim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!