U turizmu fiskalizirano 1,5 milijardi kuna više

06.09.2019.

16:21

Autor: HRT

default error photo
Cappelli je u Balama obišao kamp Mon Perin, tamošnji tematski bazenski kompleks Paleo Park i utvrdu Fort Forno.
Ministar turizma Gari Cappelli u Balama je izjavio kako se u prvih osam mjeseci ove godine bilježi rast turističkih dolazaka za pet posto, a noćenja za dva posto, te da su ti i financijski pokazatelji turističke potrošnje na razini očekivanja i predviđanja.

No najbolje zvuče financijski rezultati po fiskalnim računima. Prema riječima ministra Cappellija fiskalizirano je računa 10 posto više što se tiče smještaja, 7 posto više vezano za ugostiteljske usluge, a 13 posto više agencijskih. To znači oko milijardu i pol kuna više fiskaliziranog prometa više nego lani, zaključio je ministar.Cappelli je u Balama obišao kamp Mon Perin, tamošnji tematski bazenski kompleks Paleo Park i utvrdu Fort Forno te se sastao s članovima uprave kampa te čelništvom tvrtke Plinio. Nakon obilaska kampa, koji u ukupnom proračunu općine Bale sudjeluje s čak 21 posto davanja, ministar Cappelli obišao je starogradsku jezgru Bala.

Ministar je i ovom prigodom istaknuo kako se još jednom uvjerio da ulaganja u kvalitetu donose rezultate te omogućuju produljenje poslovanja na veći dio godine. "Primjer za to je i kamp Mon Perin koji u dosadašnjem dijelu godine bilježi rast od osam posto, a u koji je u posljednje tri godine uloženo sto milijuna kuna", rekao je Cappelli.

Kamp Mon Perin nalazi se u neposrednoj blizini srednjovjekovnog gradića Bala, a opasuje ga devet kilometara duga šljunčano-kamenita plaža. Kamp pruža smještaj na prostranim i opremljenim parcelama, kamp mjestima namijenjenima prvenstveno šatorima, ali i u mobilnim kućicama. Kao dodatne sadržaje kamp nudi animacijske programe, događanja za djecu i odrasle, brojne sportske i rekreacijske sadržaje te restorane, beach barove i kino na otvorenom.

Inače, prema podacima iz sustava eVisitor u Istri trenutno boravi više od 175.000 turista, od čega je najviše gostiju iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Velike Britanije, dok su s dalekih tržišta najbrojniji gosti iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Istru tijekom čitave godine posjeti oko 4,5 milijuna turista, od čega općinu Bale i grad Buzet oko 70 tisuća gostiju koji ostvaruju oko 400.000 noćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!