U Varaždinskoj županiji porast broja obrtnika

07:00 / 09.07.2021.

Autor: Ana Papec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Raste broj obrtnika

Raste broj obrtnika

Foto: Ana Papec/Regionalni dnevnik / HRT

U Varaždinskoj županiji, sve se više ljudi odlučuje na pokretanje vlastita posla. Posljednje dvije godine bilježi se rast broja obrtnika. Trenutačno je registrirano njih 3100. Potvrda sve većeg zanimanja za obrtništvo među ostalim su i 42 nova majstora koja su titulu stekla u izazovnom pandemijskom razdoblju.


Od malih nogu 21-godišnja Ena znala je što želi biti. Učeći od majke frizerke, i sama je krenula njezinim stopama.

- Sad mi ide 4. godina u ovom poslu, a frizerka sam odabrala biti jer sam od malena boravila često u salonu kod mame i zavoljela sam taj posao, rekla je Ena Vrček, majstorica frizerka.

Sada je postigla važan iskorak u karijeri - postala je majstorica frizerka. Gospođa Violeta ponosi se time što njezina kći nastavlja obiteljski obrt.

- Od malena je dosta boravila u salonu i pratila sve što se radi. Kad je završavala osnovnu odlučila je biti frizerka, govori Violeta Vrček.

Uz Enu, majstorske diplome u Varaždinskoj županiji dobio je još 41 obrtnik.

- Varaždinska županija je županija koja ima snažno izražen poduzetnički duh. Posebno bih tu naglasila obrtništvo koje ima dugu tradiciju i vjerujem da ćemo mi kao županija i dalje podupirati naše obrtnike, naglasila je Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana.

Kao što se radilo od početka pandemije. U tom razdoblju otvoreno je čak 290 novih obrta, a najviše su zastupljeni ugostiteljstvo, proizvodnja i graditeljstvo. Ove godine trend su obrti koji nude različite intelektualne usluge.

- To je jako puno doprinijelo s državnim potporama koje je država davala za očuvanje radnih mjesta i za samozapošljavanje, a pomogla je i Varaždinska županija koja je prošle godine, kada su bili obrti zatvoreni, dala oko 1,8 milijuna kuna potpora, istaknuo je Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Na tržištu rada obrtnička zanimanja sve su traženija, stoga je važno poticati mlade da se za njih školuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!