18:23 / 05.11.2020.

Autor: Dragan Nikolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U Velikoj Britaniji novo zatvaranje

Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: - / REUTERS

U Velikoj Britaniji pubovi, barovi i restorani, bit će zatvoreni najmanje do 2. prosinca. Kao i trgovine koje nisu nužne. Tko god može, radit će od kuće. Škole ostaju otvorene.
Diljem svijeta i dalje nezaustavljivo raste broj zaraženih koronavirusom - već ih je gotovo 49 milijuna dok je umrlih više od milijun 200 tisuća. Kako bi se barem malo obuzdala zaraza, u Europi sve rigoroznije mjere. Italija uvodi policijski sat, a u Engleskoj novo zatvaranje.

Ulice Londona, nekoliko sati uoči uvođenja druge nacionalne karantene. Pubovi, barovi i restorani (koji će ipak moći dostavljati hranu), bit će zatvoreni najmanje do 2. prosinca. Kao i trgovine koje nisu nužne. Tko god može, radit će od kuće. Škole ostaju otvorene.

- Karantena je prijeko potrebna. Trebala je biti proglašena i ranije pa se ne bismo približavali Božiću s ovakvom epidemiološkom situacijom, rekao je Michael Powell, stanovnik Londona.

- Odluka o novoj karanteni više jer štetna nego korisna. Ekonomski je iznimno štetna, govori Alex Faulhaber, stanovnik Londona.

Tisuće malih tvrtki na Otoku do kraja godine mogle bi staviti ključ u bravu. Njihove vlasnike ubija neizvjesnost, nitko ne zna što ih čeka nakon nova četiri tjedna karantene.

- Druga karantena najviše ugrožava male tvrtke koje se nalaze u trgovačkim ulicama. Od vitalne je važnosti da im vlada pomogne, kako bi preživjele do početka sljedeće godine, kada bismo mogli ponovno izaći iz svojih domova, govori Michael Hewson, ekonomski analitičar.

Oporba poručuje premijeru Johnsonu da je ovu karantenu trebao uvesti još u rujnu, ali na kraći rok. Među vladajućim torijevcima nisu svi bili za novo zatvaranje, pravdajući to i ekonomskim posljedicama.

- Mjere pomoći produljit ćemo ne na mjesec dana, nego do kraja ožujka. Vlada će onima koji su privremeno kod kuće i samozaposlenima nastaviti isplaćivati do 80 posto iznosa uobičajene plaće. U siječnju ćemo razmotriti jesu li se ekonomski uvjeti poboljšali toliko da poslodavci pridonesu više od sadašnjih 5 posto ukupnog troška za pojedinog radnika, što iznosi oko 70 funta mjesečno, naglašava Rishi Sunak, britanski ministar financija.

Uz zlokobno približavanje tvrdog brexita, vlada u Downing Streetu bori se s najvećim proračunskim deficitom od Drugoga svjetskog rata. Bila je primorana na veliku javnu potrošnju i smanjenje poreza, pa je Banka Engleske povećala kupnju državnih obveznica za još 150 milijardi funta. U ožujku je ta institucija prognozirala ovogodišnji pad britanskog gospodarstva od gotovo 10 posto, sada se govori o rekordnih 11 posto.
Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!