12:55 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

U veljači proizvođačke cijene industrije porasle rekordnih 17,2 posto

Rast cijena

Rast cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači ove godine skočile su za 17,2 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 12. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.


Rast godišnje stope proizvođačkih cijena traje već 12. mjesec zaredom, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Njihov rast, naime, započeo je ožujku lani, kada je iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, a u siječnju ove godine 17,1 posto.

U odnosu na siječanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su bile 1,5 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u veljači u usporedbi sa siječnjem one više za 0,6 posto, a u usporedbi s veljačom 2021. za 6,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u veljači su na mjesečnoj razini više za jedan posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 12,1 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene 21,3 posto više

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u veljači porasle za 1,9 posto u odnosu na siječanj, dok su prema veljači 2021 .porasle za 21,3 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u veljači su u usporedbi sa siječnjem na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 5,2 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za jedan posto, intermedijarnim proizvodima i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za po 0,8 posto, te u kapitalnim proizvodima za 0,3 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije za 59,4 posto, u intermedijarnim proizvodima za 10 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 6,1 posto, kapitalnim proizvodima za 4,5 posto i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 3,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!