17:48 / 23.01.2018.

Autor: HRT

U Vinkovcima osnovan Agro-klaster

Autor: Mirta Milas/HRT

Autor: Mirta Milas/HRT

Foto: - / HRT

Na taj način bi se trebali povezati proizvođači i učenici. Uz to, svojim bi članovima putem takvog udruživanja olakšali plasman proizvoda koje su do sada prodavali na sajmovima ili kod kuće.
Skupština Vukovarsko-srijemske županije 18. prosinca 2017. donijela je odluku o osnivanju trgovačkog društva Agro-klaster d.o.o. Vinkovci kako bi se realizirali razvojni projekti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Na taj način bi se trebali povezati proizvođači i učenici. Uz to, svojim bi članovima putem takvog udruživanja olakšali plasman proizvoda koje su do sada prodavali na sajmovima ili kod kuće.

Osnivači su Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Poljoprivredni fakultet i zadruga za proizvodnju voća i povrća "Vinkovačka šparoga".

Dosad je uočeno da proizvođači imaju probleme u organizaciji od proizvodnje do tržišta pa im želimo u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom pomoći u stvaranju boljih uvjeta, odnosno dodane vrijednosti, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Osigurali smo dovoljne količine vode za navodnjavanje s područja "Biđ-bosutskog polja", dodaje. U tijeku je i natječaj za izgradnju nova dva projekta navodnjavanja Blato-Cerna i Sopot-Vinkovci od oko 1400 ha koji će se financirati iz europskih fondova. Nastavit ćemo s projektima i dalje, a ubuduće će ići i natječaji za navodnjavanje privatnih površina. Nadamo se da ćemo i izgradnju Agro centra u Cerni financirati europskim novcem, napomenuo je Galić. 

Mirko Bošković iz zadruge "Vinkovačka šparoga" smatra kako je Agro-klaster trebao biti osnovan davno prije. Početak nam je bio trnovit s puno problema, no danas imamo viziju i shvatili smo da nema opstanka bez udruživanja. Ja sam povrćar već dvadesetak godina, što znači da nisam početnik. Šparogu sam prepoznao, potaknuo i potičem druge da se uključe u tu proizvodnju. Sad proizvodimo šparogu na 60 hektara, a naše su ambicije da dođemo na 500 hektara. Šparoga je isplativa, no po hektaru se realno može zaraditi od 25-30 000 kuna. Želim da naša djeca ostanu na našim poljima, a ne da odlaze u inozemstvo, naglasio je Bošković.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!