U Vinkovcima poduzetnici se okreću solarnoj energiji

24.02.2023.

20:20

Autor: Zrinka Perić/Dnavnik IMS-a/HTV/HRT

Solarni paneli/Ilustracija

Solarni paneli/Ilustracija

Foto: NavinTar / Shutterstock

Rast cijena energenata mnoge je poduzetnike stavio pred dvojbu: zatvoriti pogone ili prijeći na alternativne izvore energije. Jedan poduzetnik iz Vinkovaca odlučio se na ovo drugo, na krovove svojih proizvodnih hala postavio je solarne panele, a njegova elektrana, snage 856 kilovata, jedna je od najvećih u Slavoniji i Baranji. Usto što je smanjio troškove i emisije štetnih plinova, nastavio je i s izvozom u čak 31 zemlju.

Ukrasni paneli za ulazna vrata iz ovog vinkovačkog pogona izvoze se u cijeli svijet. Hrvoje ih sastavlja puna dva desetljeća. 

- Radim na plastifikaciji, rezanju aluminija i inoxa. Svakom znači posao, tako hranite čitavu obitelj, rekao je Hrvoje Bujadonović iz Vinkovaca.

Radi se u tri smjene, a strojevi gotovo ne gase. I zato je veliki vinkovački izvoznik golemi potrošač energije. 

- Imamo jako puno strojeva, a većina ih je na struju i jako smo veliki potrošači struje za jednu firmu, kaže radnik Dario Klepo.

Enormno visoki računi, kažu, postaju prošlost jer su na krovu tvornice sada solarni paneli.

- Vezano za energetsku krizu uzrokovanu agresijom Rusije na Ukrajinu,  došli smo do toga da smo doslovce bili prisiljeni da idemo u investiciju proizvodnje struje i za samoodrživost, rekao je Petar Šimić, vlasnik Grad-Exporta, Vinkovci. 

Projekt stoji oko 650 tisuća eura, a gotovo polovina tog iznosa bespovratna su sredstva iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

- Potrebno je ulagati u zelenu energiju, koristiti obnovljive izvore energije, u ovom slučaju solarnu energiju, a za to imamo priliku i mogućnost kroz razne fondove EU-a, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca,
Josip Romić.

Koje će ova vinkovačka tvrtka iskoristiti. Već iduće godine planiraju na svoje krovove postaviti još solarnih panela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!