U Vukovaru sve više zaposlenih, investitore privlače olakšice

30.03.2022.

06:59

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sve više zaposlenih u Vukovaru

Sve više zaposlenih u Vukovaru

Foto: HTV / HRT

Vukovar posljednjih pet godina bilježi blagi, ali stalni porast broja zaposlenih. Domaće i strane investitore u grad na Dunavu privlače mahom porezne olakšice.

Njemačka tvrtka koja izrađuje metalne konstrukcije za oblaganje strojeva - u svega godinu dana u Vukovaru je zaposlila više od 30 radnika. Među njima je i Mato koji je razmišljao o napuštanju domovine.

- Razmišljao jesam više puta da odem jer radio sam prošli posao 12 god, isto ovo, ali u drugoj firmi i nisam bio zadovoljan. Ovdje mi je super i ne razmišljam više o odlasku, ističe Mato Perkunić.

- Radimo u dvije smjene, po otprilike 20 kolega po smjeni. Sub su radne po potrebi i plaćene su više, radni uvjeti odlični i plaća je natprosječna, kaže voditelj proizvodnje Jakov Malešević.

Svoju djelatnost planiraju širiti, jer sve što proizvedu uspješno plasiraju na inozemna tržišta. Najavljuju i nova zapošljavanja.

- Momentalno brojimo 45 djelatnika, do kraja ove godine plan nam je doći do nekih 70-80 pa možda čak i 100 djelatnika, kaže tehnički direktor Goran Čuturić.

Broj zaposlenih u Vukovaru posljednjih pet godina raste, a tako će biti i ove godine.

- Svake godine grad bilježi 300-tinjak radnih mjesta u prosjeku više, s iznimkom iznimno dobre 2019. gdje je ta brojka bila +372, zatim iznimno loše pandemijske 2020. kad je ta brojka bila +157. No i dalje govorimo o plusu, ističe gradonačelnik Ivan Penava.

Danas svoj kruh u gradu na Dunavu zarađuju 10.433 osoba. Poduzetnike ovamo privlače olakšice.

- Kao što su oslobađanje poreza na dohodak, poreza na dobit, povrat doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje tu su i povlaštene cijene zemljišta u našim gospodarskim zonama, govori pročelnica za gospodarstvo grada Vukovara Kristina Bilić.

Najviše je zaposlenih u prerađivačkoj industriji, slijedi trgovina, građevinarstvo te poljoprivreda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!