17:17 / 21.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

U Zaboku otvoren ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela za EU

-

-

Foto: - / -

U dvorcu Bračak u Zaboku osnovan je ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela za Europsku Uniju.
U dvorcu Bračak u Zaboku osnovan je ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela za Europsku Uniju.

Krapinsko-zagorska županija tako je postala dio svjetske financijske i poslovne mreže koja ima za cilj olakšati pristup kapitalu poduzetnicima početnicima te poduzetnicima u intenzivnoj fazi rasta.

- Danas je imate puno izvora financiranja za nove poduzetnike: grupna financiranja, banke, investicijski fondovi, burza i slično. Ali samo poslovni anđeli mogu osigurati više od novca. Oni ulažu i svoje kontakte, mentorstvo, znanje i iskustvo. Oni također, pomažu voditi  posao startup-ova, ističe Baybas Altuntas, predsjednik Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela.

Otvara se mogućnost dolaska novog kapitala u Hrvatsku.

- I mogućnost da spojimo naše poduzetnike, pogotovo mlade inovatore, startup-ove, s poslovnim ljudima iz čitavog svijeta koji objektivno, kroz institucionalne okvire kroz koje mi djelujemo vjerojatno nikad ne bi mogli stupiti u kontakt, kaže krapinsko-zagorski župan i predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska.

Marko Kukec svoj startup otvorio je upravo u poduzetničkom centru u Bračku. Danas zapošljava još 4 radnika, smatra kako je pomoć na samom početku poslovanja vrlo važna.

- Kad smo došli u inkubator počele su se stvari odvijati same od sebe, prvo samo zaposlili jednog čovjeka pa još jednog, sve zato što smo došli u ovaj inkubator.

Prošle godine u Europi je u startup-ove uloženo oko 8.9. milijardi eura u 340 tisuća poduzetničkih centara. Kod nas su poslovni anđeli sramežljivi.

- U Hrvatskoj tradicionalni načini financiranja dominiraju,, ali kako idu trendovi, tako dolaze i u Hrvatsku, kaže Velimir Žunac - državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

- Ono što se očekuje ove godine konkretno je prvi kvalificirani i certificirani tečaj za poslovne anđele, s ponudom elitnog turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji i Hrvatskoj, dodaje Helena Matuša, direktorica hrvatskog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela.

Skup poslovnih anđela WBAF-a održat će se u dvorcu Bračak u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!