Otvoren je "Tuna, Sushi & Wine Festival" - najznačajnija godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.
18.04.2023.
20:00
Autor: Edi Škovrlj/T.D./Dnevnik/IMS/HRT
Otvoren je "Tuna, Sushi & Wine Festival" - najznačajnija godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.
Cilj je u predsezonskom razdoblju predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu, kao i jela od plave i bijele ribe. Razloga je na pretek - u Zadarskoj se županiji nalazi više od polovine hrvatske ribarske flote i više od 80% uzgajališta bijele i plave ribe.
Žuti brko na kamenicama, crni na koktelima. Miksalo se i kuhalo, jer dobar glas i tradiciju festivala treba sačuvati.
- Sedmi je po redu, to govori o popularnosti sajma i koliko je prihvaćen kako lokalno, tako i od gostiju koji dolaze u Zadar, naglasio je Mario Paleka, direktor TZ Zadra.
Glavna zvijezda prvog dana, šef Mario, poznat i ne samo iz kuhinje. Zaplesao je s raviolima i osvojio desetku.
- Moji ravioli su "hard core" ritam, istaknuo je šef Mario Mandarić.
U smotuljcima su tuna i sushi. Dalmatincima do nedavno sirova - nezamislivo. Pekla se na gradelama dok ne odrveni. Ma koliko se Japanci trudili, tvrdoglavost Dalmatinaca uvijek je veća.
- Sada se jede sirovo, krvavo, ja sam za ono dalmatinsko što je bilo prije 100 godina, rekao je Albino Longin iz Zadra.
A što će biti u narednih 100, ovisit će prvenstveno o njima.
- Kadra nema nigdje i ova djeca koja se upišu u ugostiteljsku, nama su poput zlata, naglasio je šef Renato Kraljev.
Lara i Vedran peku zanat u školi, ali i kod kuće.
- Imamo obiteljski restoran, od malena radim u ugostiteljstvu, to me zanima. Nadam se da ću se time baviti u životu, rekao je učenik Vedran Makarun.
- Motiviralo me to što se obiteljski bavimo turizmom. Želim raditi u restoranima i ići na fakultet, rekla je učenica Lara Tokić.
Imalo se što "žvaknuti", prsti su se lizali, grlo se močilo. I ne, nije jedini izbor samo bilo vino, bijelo ili crno.
- Napravili smo koktel, keramika, ručni rad s našim zalaskom sunca i puntamiške lanterne, rekao je ugostitelj Vedran Božičev.
Tanjur je uvijek bio važan dio jela, gravirana karta Zadra na njemu imala je svoju svrhu, otkriva autorica.
- Nekako je ideja bila da kad se jelo pojede, da se otkrije i ta karta poslije, rekla je kiparica Zvonimira Karavida.
U jelima se tek počelo uživati. Do subote do kad sve traje, uživat će se i u kamenicama, brancinima, škampima, skuši te dobroj glazbi i zabavi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora