18:53 / 19.12.2019.

Autor: Mladen Sirovica/IMS/Dnevnik/HRT

U zagrebačkoj toplani počeli radovi vrijedni 900 milijuna kuna!

-

-

Foto: - / -

Postrojenje će imati kapacitet 150 megavata za proizvodnju električne i 114 megavata za proizvodnju toplinske energije.
Velika investicija Hrvatske elektroprivrede. U zagrebačkoj toplani svečano su otvoreni radovi na kombi-kogeneracijskom bloku vrijednom 900 milijuna kuna, što je najveće pojedinačno ulaganje HEP-a u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina.

Postrojenje će imati kapacitet 150 megavata za proizvodnju električne i 114 megavata za proizvodnju toplinske energije.

Ovim ulaganjem HEP dobiva moderno postrojenje veće snage i učinkovitosti. Koristi će, kaže njegov čelnik, imati i država i stanovnici metropole.

- Pogotovo za 80.000 građana u ovom dijelu grada, jer će dugoročno dobiti siguran izvor topline za svoje domove, urede, škole, vrtiće. Za RH - zato što će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države, te pozitivno utjecati na rast BDP-a, ističe predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

Novi blok omogućit će proizvodnju veće količine električne energije i topline, uštedu 25 posto plina, te smanjivanje emisije CO2 za gotovo četiri puta.

- Značajan korak, zajedno s ostalim projektima, da upravo ulaganja velikih društava u državnom vlasništvu pokušaju pridonijeti i našem gospodarskom rastu i općenito ulaganjima, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dvije trećine novca za ovaj projekt dala je Europska banka za obnovu i razvoj, u suradnji s komercijalnim bankama.

- Ovo je zaista tip projekata koje podupiremo, a to ćemo činiti i ubuduće. Energetska učinkovitost, smanjenje emisije ugljikova dioksida, te zamjena dosadašnje dotrajale toplane, bili su razlog zbog kojeg smo odlučili dati potporu ovom projektu, kaže direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Victoria Zinchuk.

Novi blok gradit će Talijani, podizvođači će biti brojne hrvatske tvrtke, a izgradnja bi trebala biti gotova početkom 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!