U Zagrebu se donose važne odluke za europski turizam

28.05.2019.

11:47

Autor: D.M./HRT

default error photo
U Zagrebu se održava 64. sastanak Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji je okupio predstavnike više od 40 europskih zemalja.
U Zagrebu se održava 64. sastanak Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji je okupio predstavnike više od 40 europskih zemalja. Prvi put je organiziran u Zagrebu a donosit će se važne odluke za budućnost europskog turizma koje se još moraju potvrditi na glavnoj skupštini UNWTO-a na jesen ove godine.

Sastanak je otvorio premijer Andrej Plenković. Poželio je dobrodošlicu svima u Hrvatsku, koja po njemu ima puno potencijala i kapacitete za goste iz cijelog svijeta. Istaknuo je da se u Hrvatskoj počelo govoriti o održivom turizmu te da se sve više radi na razvoju turizma na kontinentu, posebice u Slavoniji, gdje će ove jeseni, biti velikih turističkih događanja. Najavio je kako će Hrvatska otvoriti ured HTZ-a u Madridu.Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio da je Hrvatska dobar primjer u razvoju turizma, ali i cijele nacije i države. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je turističke uspjehe Zagreba zadnjih nekoliko godina, koji su po njegovim riječima rezultat sinergije brojnih dionika. I on i ministar turizma Gari Cappelli, koji su domaćini sastanka, kazali su da je za Hrvatsku iznimno važna suradnja s UNWTO-om i da će njezini primjeri turističkog zakonodavstva, kao i drugi projekti poput kombiniranja sporta i turizma u promociji zemlje, naći mjesto i u UNWTO-ovim programima.Nakon svečanog otvaranja održavaju se sastanci na temu inovativnosti i razvoja turizma.

Cappelli: Porast turističkih dolazaka od 4 do 5 posto

Turistička predsezona u Hrvatskoj prolazi izvrsno, od početka godine do ovih dana imamo porast turističkih dolazaka od 4-5 posto u odnosu na lani, a očekuje se i da će lipanj s povoljnim rasporedom praznika donijeti dobre rezultate, kao i ljeto te jesen, ocjena je ministra turizma Garija Cappellija i direktora HTZ-a Kristjana Staničića.

- Privatni smještaj narastao je za dodatnih oko 20 tisuća kreveta i logično je da na 105 tisuća registriranih domaćinstava za takav smještaj bude i nezadovoljnih. U ovom trenutku hrvatski turizam dobro stoji, imamo dobar buking i za jesenske mjeseci i završit ćemo godinu kako smo rekli, odnosno očekujemo porast turističkog prometa od oko 3 posto u odnosu na 2018.", naglasio je Gari Cappelli.

Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) doznaje se da je prema podacima iz sustava eVisitor u dosadašnjem dijelu turističke godine, od početka siječnja do 24. svibnja, u Hrvatsku došlo 3,2 milijuna turista ili 5 posto više nego u istom razdoblju 2018., dok je 9,5 milijuna ostvarenih noćenja na razini prošle godine.

- Primjetno je da je ova turistička godina obilježena zaoštravanjem konkurentske utakmice te snažnim povratkom Turske, Egipta, Tunisa, dijelom i Grčke. S druge strane, neizbježna previranja vezana uz poslovanje pojedinih poslovnih sustava značajnih za turističko poslovanje (zrakoplovne kompanije i touroperatori), ili akvizicija koje dovode do promjena poslovnih politika, kupce navode na oprezno postupanje i/ili odgode kupovine odmora. To u dijelu odnosa ponude i potražnje rezultira većim fokusom na last minute programe, koji u pravilu pretpostavljaju i niže cijene", izjavio je Kristjan Staničić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!