U ZICER-u počeo Startup Factory

22.10.2021.

13:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Svečano otvorenje STARTUP Factoryja

Svečano otvorenje STARTUP Factoryja

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) u petak su predstavljeni timovi šeste generacije prvog hrvatskog startup akceleratora, čime je počeo i novi "Startup Factory".

Predstavilo se 12 razvojnih timova s perspektivnim inovativnim tehnološkim proizvodima.

Slijedi intenzivna edukacija domaćih i stranih stručnjaka svjetskoga ranga, vodstvo vrhunskih mentora, druženja s etabliranim startup ekspertima i korištenja poticajne ZICER-ove infrastrukture.

Program s provedbom počinje danas i trajat će mjesec dana.

Finale Startup Factoryja održat će se 23. studenoga na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna novčana sredstva Grada Zagreba u iznosu od 800.000 kuna.

Među timovima koji su se predstavili su AssessMe (koristi napredna softverska rješenja za osiguravanje integriteta rada i validacije učenja na daljinu), Automatizacija 3D printera, Digicyte (razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva), EduDron (edukacijska bespilotna letjelica), EVAP 404 (privremeno je sklonište za ljude pogođene elementarnom nepogodom s prirodnim materijalima), Flaster (tehnološka marketinška tvrtka koja omogućuje brendovima mjerenje vidljivost pokretne vanjske reklame i konverziju iz offline u digitalnu komunikaciju), Go Green Ozonator (ekološki prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane) i drugi.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjana Operta rekla je na otvaranju da je riječ o izvrsnim rješenjima s potencijalom poboljšanja kvalitete života.

- U doba kada učenje putem digitalnih alata postaje imperativ, a važnosti zdravlja svjesniji smo više nego li ikada prije, rješenja koja će se ovdje razvijati bude nadu u bolje sutra. Kroz edukacije, rad s mentorima, poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu i financijsku podršku razvoj ovih timova je lakši, poručila je Operta.

Direktor ZICER-a Frane Šesnić istaknuo je pak da su u Startup Factory izabrani timovi s velikim potencijalom.

- Naši mentori dolaze iz akademskog miljea, ali tu su i Hrvati koji su prošli svoj startup put i sada vode globalno priznate tvrtke. Timove će voditi i s njima aktivno raditi stručnjaci iz ZICER-a, a kroz neformalna druženja povezat će se s ekosustavom. Rješenja koja su danas predstavljena imaju globalni potencijal, kazao je Šesnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!