09:35 / 08.12.2018.

Autor: D.M./Hina

Uber korak bliže burzi - najveća IPO u povijesti?

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

Vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla bi dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica, planirana za iduću godinu, mogla biti jedna od najvećih ikada.
Američka kompanija Uber Technologies ispunila je dokumentaciju za uvrštenje na burzu, pa je ta tvrtka za usluge prijevoza korak bliže jednoj od najvećih inicijalnih ponuda dionica (IPO) u povijesti.

Od tri izvora upućena u situaciju Reuters doznaje u petak da su ti povjerljivi dokumenti ispunjeni u četvrtak, istoga dana kada je Lyft, manji rival toj kompaniji, podnio potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC).

Time se nastavlja bitka između ta dva konkurenta, koji su često uvodili iste usluge i borili se međusobno smanjenjem cijena. No, Uberova ponuda dionica bit će znatno veća od Lyftove, čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi dolara. Lyft posluje samo u SAD-u i Kanadi, dok Uber posluje u više od 70 zemalja svijeta.

Nedavna procjena vrijednosti Ubera pokazala je da ta kompanija vrijedi oko 76 milijardi dolara, po čemu je Uber jedna od najvrijednijih privatnih kompanija u svijetu. Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica, planirana za iduću godinu, mogla biti jedna od najvećih ikada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!