20:09 / 29.01.2021.

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ublažavanje mjera razočaralo ugostitelje

Prazni kafići/Ilustracija

Prazni kafići/Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Iako Hrvatska ima jedan od blažih oblika zaključavanja gospodarstva, raste nezadovoljstvo ugostitelja i vlasnika teretana. Ministar financija na marginama 4. porezne konferencije poziva ih da šalju više zahtjeva za državnu naknadu fiksnih troškova, a premijer Plenković traži strpljenje i razumijevanje zbog osjetljivosti epidemiološke situacije. 

Ugostitelji se još uvijek nisu oporavili od šoka što ih novi krug ublažavanja mjera potpuno zaobilazi.

- Pojavile su se razne inicijative koje potiču na neke prosvjede i organizirane akcije prisilnog otvaranja objekata. Mi kao Udruga ne potičemo na takve akcije ali ne mogu reći da u ovoj situaciji ne razumijem ljude zašto se odlučuju na taj korak, ističe Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Premijer razumije da je teško svima čija je djelatnost zatvorena, ali apelira na još malo strpljenja te podsjeća da je prije samo mjesec i pol dana javnost tražila potpuno zatvaranje.

- Dakle poslije enormnih pritisaka, apeli su se pisali tko je kriv, zašto, što ste poduzeli, jeste li zakasnili ili niste. Kad smo poduzeli mjere, kad se smanjila dinamika zaraze, kad se smanjio broj novozaraženih, broj hospitaliziranih, broj ljudi na respiratoru i broj umrlih ljudi, sad imamo dinamiku, kad ćete sve otvoriti, govori Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Svi koji su zatvoreni primaju potpore za očuvanje radnih mjesta, ali je problem nastao s državnom isplatom fiksnih troškova. 

- Sve ostalo što mi imamo troškove najmova, struje, vode, svega. To ništa nam država još nije refundirala, govori Blaženko Mrkić, vlasnik fitness centra.

- Imamo jedan preduvjet za pokrivanje fiksnih troškova koji je vrlo nerealan, a to je da je preduvjet za pokrivanje fiksnih troškova da je račun unaprijed plaćen, govori Karna.

Ministar financija spreman je, kaže, na razgovor, a čini se i na dogovor.

- Mi možemo tu uputu donijeti do kraja ovog vikenda kada završava siječanj, gdje ako je po potrebi, po svemu sudeći bit će mala potreba da napravimo neke korekcije za siječanj tako da je tu i moja poruka. Ne kasnimo s ničim, ističe Zdravko Marić, ministar financija.

No razočarani poduzetnici zabrinuti su da bi moglo biti prekasno za mnoge koji financijski neće izdržati do ponovnog pokretanja poslovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!