Učenička zadruga iz Osijeka radi punom parom

07:18 / 27.04.2021.

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Učenička zadruga

Učenička zadruga

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako su učeničke zadruge dio tradicije brojnih osječkih osnovnih i srednjih škola, ona u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku ističe se svojim radom. Osnovani su tek jesenas, a već nude proizvode konkuretne na tržištu.


U učeničkoj zadruzi "Cakum-pakum" uči se cijeli proizvodni proces od nabave, marketinga do finaliziranja i prodaje proizvoda.

- Mislim da je to dobra prilika za njih, da se nauče i da vide što ih eventualno u budućnosti očekuje, smatra Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, Osijek.

- Oni dobivaju tu i poduzetničke kompetencije, da znaju kako što napraviti, gdje kako otvoriti svoju firmu, kako će raditi jednog dana kad završe školu, dodaje Dinko Blažević, voditelj grafičke sekcije.

Zadruga je osnovana jesenas i već radi punom parom.

- Zadruga djeluje u tri sekcije: Prehrambena sekcija: zdrav život i prehrana, Ekološka sekcija održivi razvoj i Grafička sekcija, otkrila je Ana Krmek, voditeljica Zadruge "Cakum-pakum".

Trenutačno je u punom zamahu projekt grafičke sekcije. Izrađuju majice i praktične uspomene za maturante. I to ne samo za svoje nego i drugih škola.

- Jako velik interes bio je za majicama tako da smo pokrenuli tu priču i pokazuje se jako dobro, kaže Blažević.

Praktični rad u zadruzi oduševljava i učenike.

- Za mene ova zadruga znači pripremu za budući posao, pripremu za budućnost i jednostavno prikaz što nas čeka u budućnosti i što mogu biti sve poslije škole, rekao je Jan Maršalek, učenik.

- Jako mi je zanimljivo, profesori su super. Naučila sam puno toga i sve više i više me zanima ova struka, rekla je Sara Petrović, učenica.

Upravo je to i bio cilj. Da zavole svoju struku jer u životu je mnogo lakše ako radiš ono što voliš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!