Ususret zastari slučaja Franak Udruga Franak održava veliki prosvjed

01.03.2023.

13:32

Autor: Vijesti/IMS/HTV/HRT

Ususret zastari slučaja Franak Udruga Franak održava veliki prosvjed

Ususret zastari slučaja Franak Udruga Franak održava veliki prosvjed

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Udruga Franak u srijedu je, 105 dana prije zastare, najavila prosvjed 1. travnja na Zrinjevcu gdje će od Vrhovnog suda zahtijevati donošenje bez odlaganja potrebnog pravnog shvaćanja koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora.

Organizacija prosvjeda u punom je jeku i prvi su pozivi već uručeni, a članovi udruge koji su spremni doći javljaju se iz cijele Hrvatske, kazala je voditeljica ureda Udruge Franak Sandra Žiga.

Poziv se odnosi na korisnike stambenih, adaptacijskih i auto kredita, konvertiranih i nekonvertiranih, otplaćenih i neotplaćenih, na ovršene korisnike nekonvertiranih i otkazanih kredita te na sve one koji su podigli tužbe, kao i na građane koji to još nisu učinili, a imaju pravo sudskim putem tražiti i dobiti svoje obeštećenje.

Na prosvjedu će se od Vrhovnog suda zahtijevati da odmah i bez odlaganja donese potrebno pravno shvaćanje koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

- Bankarskoj prevari i pljački stoljeća koja traje već 20 godina i koja je poput elementarne nepogode poharala i uništila hrvatske građane i gospodarstvo plasirajući nezakonite, ništetne i nemoralne kredite u švicarskim francima mora doći kraj i mora je zaustaviti Vrhovni sud", ustvrdila je Žiga.

Pozvala je sve građane kojima je dosta pravne nesigurnosti, nepravde, sporosti pravosuđa i bankarske pljačke da dođu podržati prosvjed.

- Čuje se da je pravosuđe rak-rana hrvatskog društva. Nažalost, izgleda da su metastaze stigle do Vrhovnog suda, rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar.

Drugog izlaza, kaže, nema te se mora krenuti s prosvjedom.

- Dalje ćemo vidjeti hoće li se Vrhovni sud opametiti, hoće li nam priznati ono što je već dokazano kolektivnim presudama i u Hrvatskoj i Europi, i napokon priznati hrvatskim građanima koje su opljačkale banke pravo na povrat njihovih opljačkanih novaca, dodao je Sudar.

- Vrijeme je da se pojavite, da se vidi da vas ima i da ste oštećeni. Nemojte govoriti: 'Ne vjerujem sustavu'. Sustav ste vi - ako vi sustav ne natjerate da funkcionira, on neće funkcionirati - u tome je cijela mudrost, poručio je građanima aktivist Goran Aleksić.

Hrvatska narodna banka, Vlada i banke krivci su zbog toga što banke ne vraćaju novac, istaknuo je.

Tvrdnje banki da će društvo stradati ako građanima vrate njihov nezakonito oduzet novac ocjenjuje neodrživim i s pravnog i s ekonomskog aspekta pojašnjavajući kako se likvidnost banki od krize 2009. povećala za 300 posto ili 180 posto u odnosu na predpandemijsku likvidnost.

- Potraživanja svih 125.000 potrošača po kolektivnoj presudi u ukupnom iznosu oko 2,5 milijardi eura čine svega 20 posto likvidnosti banaka kazao je Aleksić.

Ustvrdio je kako ne bi došlo do krize bankarskog sustava ako bi se građanima u idućim godinama stopostotno vratilo sve što su banke oduzele nepoštenim poslovanjem.

- Moram reći da se godinama ta pitanja vrte po Vrhovnom sudu, da revizije po tim pitanjima postoje već 3-4 godine na Vrhovnom sudu i nema razloga da se toliko čeka na odluku. Krajnje je vrijeme da se odluči i o jednom i o drugom pitanju. Mi smo dobili obećanje, to je više bila najava, da će to biti riješeno do kraja prošle godine. Međutim to se nije nažalost dogodilo. I sada je krajnje vrijeme to se mora dogoditi odmah, rekao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

- Nažalost vremena više nema, zastara je pred vratima i ljudi nemaju tu pravnu sigurnost da uđu u tužbe, a nakon 6. mjeseca više neće imati pravo na tužbe. Čekali smo, davali smo taj kredit Vrhovnom sudu, no nažalost vidjeli smo u 12. mjesecu nisu se odlučili, rekao je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!