Udružuju se mali i srednji proizvođači mlijeka

18.09.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regonalni dnevnik/HRT

Otkup mlijeka

Otkup mlijeka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Da bi opstali, udružuju se mali i srednji proizvođači mlijeka! Sve ih je manje, jedva 3 i pol tisuće, a ova sušna i krizna godina im je, kažu, opomena. Misle da će zajedno biti jači u pregovorima s otkupljivačima, ali i s resornim ministarstvom. Borit će se za višu otkupnu cijenu i pravedniju zemljišnu politiku.


Uz cijenu mlijeka od 2,19 kn mala farma muznih krava iz Sikirevaca teško preživljava krizu. "Voda je došla do grla", kaže Josipa Marković. S tom cijenom nema i nigjde i apelira ministricu da ih čuje.

Mali i srednji proizvođači mlijeka poručuju: Na koljenima smo.

- To je sve na 'knap'. Sami znate, plavi dizel je otišao preko osam kuna. Cijena repromaterijala je skočila 300 posto. Sa cijenom mlijeka se mi tu ne možemo pokriti, upozorava Ivan Kmetić iz Alilovaca.

I Ivan Đurašević iz Nijemaca kaže: "Borimo se da preživimo na sve moguće načine" Jedini opstanak za sebe i svoju obitelj vidi u ovom poslu, jer se njime bave već godinama.

Ako se udruže, misle mljekari, bit će glasniji, pa su na imanju Krunoslava Zmaića u Starim Perkovcima dogovarali prve korake. Zajedno se planiraju boriti za bolji status kod otkupljivača. Da cijenu mlijeka određuje kvaliteta, a ne količina.

- Na ovaj način i na ovu cijenu mlijeka mi ćemo propasti, to je neminovno. Ako se udružimo, možda postoji šansa da ne propadnemo. Možda će netko stati iza nas, nada se predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić.

Osobito iza mladih koji, unatoč svemu, od Slavonije ne odustaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!