07:00 / 18.07.2021.

Autor: Sanja Najvirt/I.H./Dnevnik/HRT

Udvostručene potpore konjogojcima

Udvostručene potpore konjogojcima

Udvostručene potpore konjogojcima

Foto: Dnevnik / HRT

Uzgoj hrvatskih hladnokrvnjaka, naše izvorne pasmine konja, nije samo tradicija nego i itekako isplativ posao. Uzgajivačima je vjetar u leđa dala i Europska unija, koja je udvostručila potpore te financira projekt banke gena. Uz to, jedini su koji u izvozu, i to na talijansko tržište, nisu nimalo osjetili krizu izazvanu koronavirusom.

Dorati, vranci, šarci... Ovi su radni konji bili i ostali ponos domaćeg sela. 


- Mi ih isključivo držimo iz ljubavi, ništa oni veliko na našem gospodarstvu ne rade, muški konji idu u šumu, a one su na ispaši, na pašnjaku, uživaju, rekla je Marija Bralić iz Nove Lipovice. 


Na šumske strmine na koje ni danas ne mogu strojevi - mogu ovi konji. Ovi uzgajivači čuvari su tradicije i zaslužni za robustan izgled ovih plemenitih "teškaša". 


- U uzgoju je 8.000 i više hladnokrvnih konja, s tim da smo prošle godine ostavili sve što se oždrijebilo za rasplod, što se nije dogodilo nikada u povijesti konjogojstva, niti u jednoj pasmini, a evo desilo se u Hrvatskoj, rekao je Miško Šklempe, predsjednik SSUHHRH, potpredsjednik HPK. 


Pomogla je u tome Unija udvostručivši potporu za kobile i pastuhe. Sada je gotovo 400 eura. Izvoz na glavno, talijansko tržište nije smanjen ni tijekom koronakrize. Sada Unija financira i projekt banke gena. 


- Imamo tipizaciju DNK kako bi konj dobio svoju DNK karticu i tako možemo raditi dokazivanje roditeljstva, to sada trenutno radimo na grlima koja ćemo 2022. godine licencirati, objasnio je Slaven Kolarić, tajnik SSUHHRH. 


Uzgojni rezultati, a pokazala ih je i požeška smotra konja, itekako su za pohvalu. Da bi od hladnokrvnjaka stvorili izvozni brend, ovim ljudima treba pomoć resornog Ministarstva. 


I to pri raspodjeli poljoprivrednog državnog zemljišta. Imali bi dovoljno pašnjaka i zemlje za proizvodnju hrane. A to bi ovoj stočarskoj grani osiguralo pravu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!