Ugostitelji: Hoćemo potpore i "brze testove"

03.05.2021.

14:08

Autor: Studio4/ Željko Kardum/HRT/IMS

Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb

Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb

Foto: Ilustracija/Studio 4 / Shutterstock

Prije tjedan dana predsjednik Vlade najavio je da se nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta, odnosno mjerom naknade od 4000 kuna za svibanj, mjerom za skraćeno radno vrijeme te pokrivanju fiksnih troškova. Samo dan kasnije oglasila se Nacionalna udruga ugostitelja, kažu da su ponovno ostavljeni u neizvjesnoj poslovnoj situaciji. Naime,smatraju da se mjere najavljuju u posljednji trenutak mjesec za mjesec, bez jasno unaprijed određenih kriterija dodjele.

Nema niti službenog dokumenta za dodjelu fiksnih troškova. Zbog takvog pristupa, kažu, nemoguće je planirati. Mnogi se zadužuju i rasprodaju imovinu kako bi dočekali sezonu za koju uopće ne znaju kakva i kolika će biti, ako je uopće i bude. Prema Vladi i ministarstvima su krenuli s dva prijedloga, koje je za Studio 4 HTV-a objasnila Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Prvi zahtjev je službena potvrda o produljenu ekonomskih mjera potpore za očuvanje radnih mjesta, sve dok ograničenja postoje, uz dodatak: prilagodba potrebama tržišta.

"Pragovi za potpore previsoki"

- Od starta su pragovi za dobivanje tih mjera postavljeni dosta visoko, gdje ih puno kolega uopće ne može dobiti. To jako dobro zvuči, "Mi sve dajemo", međutim u realnosti puno njih ne može to ostvariti jer su pragovi za očuvanje radnih mjesta postavljeni s padom prometa od 40%, a za fiksne troškove čak 60% u odnosu na 2019. godinu, kazala je.

Kada pogledamo druge zemlje u Europi, oni su to, kaže, puno niže postaviti: od 30 do 35%, što Nezavisna udruga ugostitelja smatra ispravnim pragom.

I dalje se naime inzistira na padu prometa od 60% - tko ima manji, ne može dobiti potporu.

- Morate uzeti u obzir da, kad netko ima godinu dana pad od 39 posto, njemu je katastrofa. I ne dobiva nikakvu pomoć. Možete si zamisliti što znači imati pad prometa 59%, i to kroz cijelu godinu. Jedan kolega je imao 59,97%. Dobio je, pa su ga ponovno tražili nazad - jer tih 0,03 posto ipak nije moglo, istaknula je jedan od primjera.

Nedostatak radne snage

Danas su objavljeni i kriteriji za naknadu fiksnih troškova za svibanj. Ugostitelji smatraju da to treba biti i ranije objavljeno, kako bi ugostitelji mogli planirati. Traže da se s mjerama nastavi sve dok traju ograničenja o radu. Tvrde da je broj radnih mjesta smanjen za 11 tisuća. Nisu svi ostali bez radnog mjesta, neki su jednostavno otišli u druge sektore, ali ugostitelji osjećaju nedostatak radne snage.

- Imamo situaciju da su naši radnici trenutno stavljeni na crnu listu kod svih, recimo oni u banci više ne mogu realizirati kredit jer rade u ugostiteljstvu, a mi smo u njihovim očima problematični. Problematični smo zato što nas je netko stavio u tu problematičnu situaciju. Ne mogu dobiti minuse, ne mogu dobiti kredite, a ljudi moraju nekako funkcionirati i traže naravno druga radna mjesta, pojašnjava Troskot i dodaje kako je jako malo odaziva za zapošljavanje u turizmu.

"Safe stay in Croatia" za sve

Ugostitelji predlažu horizontalnu primjenu nacionalne oznake sigurnosti "Safe stay in Croatia".

- Horizontalna primjera znači da se primjenjuje na sve, a ne samo na neke. To je glavni problem u pandemiji, da mi cijelo vrijeme imamo dvostruke kriterije. Imamo kriterij da kafić ne smiju prodavati kavu za van, nego je mogu prodavati benzinske postaje i pekarnice. Uz dužno poštovanje prema svima, to su dvostruki kriteriji. Onda imamo situaciju gdje ne smijemo raditi u zatvorenom prostoru, ali hoteli smiju paralelno raditi u zatvorenom prostoru. Tu nema horizontalne primjene. Ako smo odlučili da je to tako, onda treba biti svugdje tako, kaže.

"Dvostruki kriteriji"


Hoteli su primjerice, kazala je, za Dan žena imali po 600 prodanih aranžmana, gdje su organizirane fešte s glazbom uživo, dok neki rade na terasama. Traže stoga izbjegavanje dvostrukih kriterija, odnosno da se model proširi na sve.

- Ako je to model donesen za turističku djelatnost, a mi spadamo u turističku djelatnost, onda da se to donosi horizontalno. Ako vrijedi za restoran u ugostiteljstvu, da se odnosi i na restorane u hotelu, kazala je.

Catering industrija,  "Safe wedding" i "Safe event"

Tražili su da se mjere primjene ne samo na ugostiteljstvo, nego i na catering industriju.

- Imamo kolege koji već godinu dana ne rade. Ako možemo imati u hotelu neke domjenke i proslave, onda možemo napraviti neki model koji očito funkcionira u hotelu. Zašto naše kolege već godinu dana ne mogu napraviti nekakav domjenak?, pita i dodaje kako su paralelno uz "Safe stay in Croatia" napravili i dokument za "Safe wedding" i "Safe event", gdje su ponudili razgovor da se kolege testiraju, kao što se to već radi u Europskoj uniji.

- Da imamo brze testove koji funkcioniraju svugdje u svijetu pa i kod nas. Pa će oni svoje goste testirati i prije ulaska u sami u objekt, uz određene mjere o udaljenosti, pojasnila je.

Traže da se priznaju brzi testovi. Cijena jednog od njih trenutno je 35 kuna plus PDV. Rezultat testa, kaže Troskot, dobije se kroz par minuta.

Što bi bilo s onima čiji test bude pozitivan, ostaje otvoreno za raspravu.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!