13:55 / 10.07.2019.

Autor: T.D./Hina

Ugostitelji traže niži PDV i kupone za povremene poslove

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Ugostitelji kažu da s obzirom na stanje u kojem se zbog visokog poreznog opterećenja našlo hrvatsko ugostiteljstvo, traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja.
Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

- Najtraženija zanimanja u RH iz područja turizma, ugostiteljstva i prodaje


Ugostitelji kažu da s obzirom na stanje u kojem se zbog visokog poreznog opterećenja našlo hrvatsko ugostiteljstvo, traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja, te zaustaviti nemjerljivu štetu po hrvatski turizam.

Notorna je činjenica da u Hrvatskoj imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u, upozoravaju iz koordinacije.

Porezno rasterećenje koje traže odnosi se na snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane s 25 na 13 posto, kao i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike.

Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja. Kada je riječ o prilagođavanju radnog prava potrebama tržišta rada, iz koordinacije apeliraju na uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu, po uzoru na model za poljoprivredne sezonce. Tu je i zahtjev za trajanjem bolovanja na teret poslodavaca do najviše osam dana.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić u izjavi za medije ispred Banskih dvora nakon predaje zahtjeva je kazao da očekuje da će proraditi zdrav razum u Vladi i da će shvatiti da ono na što oni već upozoravaju otkad su donesene izmjene zakona o PDV-u, nije normalno i nije dobro. Odgovoru iz Vlade mada se do kraja mjeseca.

Upitan pak ima li dojam da Vlada razumije njihove probleme, Vlašić je kazao da su dobili neke pozitivne impulse, no kako se ništa još ne može znati.
Potvrdno je odgovorio na pitanje novinara osjećaju li da je ova sezona ugrožena, kazavši da ima jako puno lokacija na Jadranu koje su izuzetno ugrožene.

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić uvjeren je da će doći do pada PDV-a doći jer drugog izbora više nema, a vjeruje i da je došlo do svjesnosti onih koji odlučuju. S naše strane, napraviti ćemo sve da plaće porastu, da kupujemo lokalne proizvode i radimo na kvaliteti, jer nitko nema interesa da nastavimo na ovaj način poslovati, poručuje Jakominić.

Na konstataciju novinara da je ministar financija Zdravko Marić dosta "tvrd" po pitanju snižavanja PDV-a, Jakominić je kazao da razumije njegov stav, no kako se mora razmišljati o građanima, jer smisao države je da zastupa njihove zajedničke interese.
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!