08:17 / 16.11.2020.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Ugostitelji Vladi: Treba nam kisik, snizite PDV na 13%

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dobro je što radimo, ali za oporavak trebamo niži PDV i kredite, poruka je ugostitelja koji pokušavaju održati glavu iznad vode u ovo doba koronakrize.
Dobro je što radimo, ali za oporavak trebamo niži PDV i kredite, poruka je ugostitelja koji pokušavaju održati glavu iznad vode u ovo doba koronakrize. Aktivno sudjeluju u razgovorima s epidemiolozima i stožerima, što na lokalnim, što na nacionalnoj razini.

- Najvažnija je poruka da je ugostiteljstvo u velikim problemima, da samo doslovce na koljenima. Ističemo da je najvažnije očuvanje zdravlja naših građana, ali da bismo mi opstali, potrebne su ekonomske mjere. Definitivno je mjera niži PDV, a tu je i otvaranje kreditnih linija HAMAG Bicroa za našu likvidnost, ističe Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Dodaje da bi im snižavanje PDV-a na 13% dalo kisik i omogućilo da prežive do proljeća.

- Time bismo i sačuvali radna mjesta. Nažalost, za sada nema odgovora iz Ministarstva financija. Apeliram da nas se pozove na razgovore. Još čekamo poziv iz Vlade kako bismo razgovarali o problemima te se nadamo da će taj poziv i doći.

Iznosi podatak da je od početka koronakrize 20 tisuća ugostitelja zatvorilo svoje lokale, a bez posla ostalo je oko 15 tisuća ljudi.

- Najave su daljnjih zatvaranja i otkaza, promet je u padu. Mi ne želimo da nas se plaća za nerad, mi želimo raditi. Skinite nam stopu PDV-a na 13 posto, želimo sačuvati radna mjesta. Plaćamo velike troškove prema dobavljačima i za najam, dodaje Biljan.

Turizam je naša vrlo bitna gospodarska grana, a ugostiteljstvo će vrlo brzo izaći iz krize ako nam Vlada izađe u susret, poručuje Biljan, dodajući da su dobili obećanje da će biti pozvani na razgovor, ali to se još nije dogodilo.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!