Američki marinci probudili uspavani Split

16.02.2022.

16:31

Autor: Ivica Đuzel/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ugostiteljski prostor

Ugostiteljski prostor

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Američki nosač aviona "USS Harry S. Truman", koji je bio u četverodnevnom posjetu Splitu, hrvatske vode napustio je još jučer. No njegov boravak i dalje izaziva reakcije u Splitu i okolici. I to ponajviše turističkih djelatnika. Koji su samo tijekom vikenda, kažu, ostvarili više dolazaka i noćenja nego u 15 dana lanjske veljače.  

Svaki mornar koji se dočepao kopna i Splita imao je gotovo istu priču. Slično je prilikom službenog obilaska nuklearne grdosije govorio i domaćin, viceadmiral Renshaw.

- Želimo svima zahvaliti na toploj dobrodošlici proteklih nekoliko dana i što su naši mornari imali prigodu upoznati ovdašnju kulturu i grad. Jedna od najvažnijih spona svakog partnerstva su ljudi, naglasio je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme borbene skupine nosača.

Nekoliko tisuća mornara, civila, gostiju preplavilo je ugostiteljske objekte, prodajne centre, napunilo gradske hotele, popravilo inače slabe turističke rezultate u veljači.

- Skupa s njima su došle i njihove obitelji, ali i brojne ambasade, konzulati, svi oni koji su vezani uz ovu priču, tako da smo u ova tri dana ostvarili dolazaka i noćenja koliko je bilo ukupno u 15 dana u veljači prošle godine, rekla je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

Tako je u dane vikenda u Splitu ostvareno gotovo 8 tisuća turističkih noćenja. I ugostitelji su bili iznimno zadovoljni.

- Moram priznat da za jedan dan nam se utrpao cijeli mjesečni promet, izuzetno dobri gosti, potrošači i niti jedan problem nismo imali, a grad je bio pun, istaknuo je ugostitelj Ivan Rabadan.

Nosač je naglo otplovio, navodno je tomu prethodila zapovijed o hitnom povratku članova posade na brod. Ostala je nada će se skoro vratiti i opet razbuditi zimi uspavani grad. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!