14:45 / 12.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Ugovor za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić-Zabok

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovor za projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok vrijedan je 530,7 mil. kn.
Predstavnici investitora HŽ Infrastrukture i izvođača radova tvrtka Swietelsky potpisali su ugovor za projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok, vrijedan 530,7 mil. kn, kojim će se bitno povećati brzina prometovanja vlakova na toj dionici.

Ukupna vrijednost projekta je 614,4 mil. kn, od čega će se 85% financirati iz fondova EU.

Kako je najavljeno, početak radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić - Zabok planiran je za ljeto ove godine, a svi bi radovi trebali biti dovršeni do 2021. godine. Voditeljica projekta Danijela Kosty podsjetila je da je dionica Zaprešić - Zabok jedna je od najprometnijih kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100.000 putnika. Riječ je o dionici dugoj 23,8 km, a nakon završetka modernizacije po njoj će vlakovi  moći prometovati brzinom od 120 km/h, što znači da će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti oko 50% (sa sadašnjih 31 minutu na 14 minuta), a putničkih oko 30%(sa 40-ak na 28 minuta).

Rekonstrukcijom dionice Zaprešić - Zabok, koja je dio regionalne pruge Zaprešić - Čakovec, povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širem području grada Zagreba, istaknula je Kosty. Na trasi će biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini, čime će se stvoriti uvjeti za rast opsega teretnog prijevoza te u konačnici povećati konkurentnost željezničkog prijevoza.

U sklopu njega rekonstruirat će se čak sedam kolodvora i stajališta s tim da će se na kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgradit novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta, a bit će rekonstruirane i kolodvorske zgrade.

U svim kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Ugradit će se i novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji, kao i uređaji daljinskog upravljanja prometom. Isto tako, suvremenim automatskim osiguranjem modernizirat će se 15 željezničko-cestovnih prijelaza, četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze, a jedan će biti ukinut.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako se radi o projektu od životne važnosti kako za Hrvatsko zagorje, tako i za Hrvatsku. Naveo je da su u protekla tri tjedna potpisana dva ugovora za projekte iz željezničkog sektora vrijedna 1,3 milijarde kuna te da se investicijski ciklus, nakon cestovnog, okreće željezničkom prometu. U budućnosti se priprema ovakvih projekata treba ubrzati, jer moramo uloviti druge države, rekao je Butković. 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da su gotovo svi projekti iz prometnog sektora pred potpisivanjem ugovora o izvođenju radova. Kada su u pitanju EU projekti, 2017. i 2018. godine su prometa, naglasila je Žalac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!