15:00 / 24.05.2018.

Autor: S.M./Hina

Ugovori za 102 projekta revitalizacije hrvatskog sela vrijedni 470 mil. kn

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tim će se novcima, naime, sagraditi ili obnoviti 57 dječjih vrtića u ruralnim područjima, 18 društvenih odnosno kulturnih centara, 12 vatrogasnih domova, dva turističko-informativna centra, a financirat će se i 13 projekata uređenja javnih površina.
Predstavnici jedinica lokalnih samouprava i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su ugovore vrijedne 470 milijuna kuna za 102 projekta lokalnih jedinica iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja. 

Tim će se novcima, naime, sagraditi ili obnoviti 57 dječjih vrtića u ruralnim područjima, 18 društvenih odnosno kulturnih centara, 12 vatrogasnih domova, dva turističko-informativna centra, a financirat će se i 13 projekata uređenja javnih površina. Potpora iznosi od 80 do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno između 15.000 i milijun eura u kunskoj protuvrijednosti.
Najviše projekata po županijama - po 10 - imaju Bjelovarska i Međimurska županija. 

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić podsjetila je da su se na natječaj iz Mjere 7 Temeljene usluge i obnova sela u ruralnim područjima mogli javiti općine i gradovi koji imaju do 5.000 stanovnika.

Natječaj je proveden od 18. travnja od 18. svibnja prošle godine, a ukupna vrijednost projekata je 528 milijuna kuna. Copić je ujedno za početak lipnja najavila novi natječaj Agencije vrijedan 500 milijuna kuna, a većina sredstava (350 milijuna kuna) bit će namijenjena gradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića, također u ruralnom području. 

Po riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, putem tog novog natječaja trebalo bi se izgraditi ili obnoviti od 95 do 100 vrtića, a taj bi natječaj trebao bit realiziran puno brže nego ovaj.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da to potpisivanje ugovora za projekte vrlo plastično demonstrira korist našeg članstva u EU. Šaljemo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, osobito naših manjih sredina u područjima gdje svaka investicija u infrastrukturu, bilo da su to dječji vrtići, vatrogasni i društveni domovi i ostali infrastrukturne objekti, za vaše sredine, ali i za Hrvatsku, znači otvaranje novih radnih mjesta i ostanak onih koji već tamo imaju svoj dom i svoju obitelj, rekao je Plenković.

Naglasio je da je politika ravnomjernog regionalnog razvoja dio snažnog angažmana njegove Vlade u proteklih godinu i pol. Osobitu pozornost posvetili smo Slavoniji, ali to ne znači da druge županije nisu jednako važne. Nastojat ćemo da ove mjere budu dio mozaika koji se odnosi i na demografsku revitalizaciju zemlje, rekao je premijer.

Ministar poljoprivrede očekuje da će u proljeće iduće godine velik dio projekata za koje su potpisani ugovori biti dovršen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!