UGP poziva na zaustavljanje hajke na male poduzetnike i obrtnike

20.01.2023.

16:17

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Udruga Glas poduzetnika (UGP) pozvala je u petak na prekid represije i masovnih kažnjavanja hrvatskih poduzetnika jer sadašnji rast cijena  nije povezan s uvođenjem eura kao službene valute niti je riječ o njihovu neopravdanom podizanju, nego je to posljedica rasta troškova poslovanja.

Osvrnuvši se na "povećane inspekcije i bujicu kazni koja svakodnevno pristiže na vrata malih poduzetnika i obrtnika", iz UGP-a u priopćenju ističu da su se počele ostvarivati prijetnje na koje su se prije nekoliko dana osvrnuli te ih nazvali suludima i nepromišljenima.

Glavni problem na koji je UGP upozoravao jest to što zaokruživanje i rast cijena nisu izravni produkt konverzije kune u euro, nego sve to dolazi tijekom rapidnog povećanja cijena energenata, najma poslovnog prostora, ulaznih troškova nabave, komunalnih davanja ali i s težnjom povećanja plaća djelatnicima.

Napominju i da je nakon svih dodatnih troškova za poduzetnike prouzročenih povećanom inflacijom Vlada odlučila baš u ovo vrijeme uvesti euro i dodatno povećati inflaciju, iako je iz primjera drugih država koje su učinile isto mogla to predvidjeti. S povećanjem inflacije porasli su troškovi svim poduzetnicima, samo kako bi im na kraju mogla zabraniti određivanje cijena vlastitih proizvoda i usluga. To nije oličenje demokracije, nego socijalizma i diktature, ističu iz UGP-a.

Kažu kako su upoznati s nekoliko slučajeva u kojima su poduzetnicima cijene režija uvećane i za 600 posto, a bilježi se i izraziti porast cijena nabavnog materijala.

Usto, razlog za odgađanje povećanja cijena bila je subvencija koja je zasigurno omogućila normalnije uvjete za poslovanje poduzetnika i obrtnika, no ona je na snazi tek od 1. listopada. Prema tome, ako se poduzetnike kazni za svako povećanje cijena koje inspekcija proglasi neopravdanim, za što nema nikakvih odredbi, neće moći formirati cijene ni da pokriju vlastite troškove, što znači da ih se izravno tjera u gubitke. Iz svega možemo zaključiti kako svako podizanje cijena koje omogućuje i minimalni oblik zarade može biti kažnjeno, kažu u UGP-u.

Upozoravaju i da je zabilježeno kako inspekcija u jednom tjednu posjećuje isti lokal čak pet puta, i sve to s ciljem pronalaska bilo kakve naznake za pisanje kazne. Velik broj obrtnika i poduzetnika pripremio je i sve dokaze za opravdano povećanje cijena, no takvo što izgleda ne postoji te se svaka promjena od svega nekoliko centi smatra neopravdanom.

Jedan od razloga ažuriranja cijena svakako je povećanje bruto osnovice plaće od 1. siječnja 2023. jer u privatnom sektoru svatko mora svojim radom zaraditi dovoljno kako bi pokrio trošak plaće i ostale ulazne troškove, te prema tome i formirati cijenu koja će biti u skladu sa svim izdatcima, napominju.

Udruzi se dnevno javljaju deseci tvrtki za pomoć zbog dobivenih kazni koje ne mogu platiti ako nastave poslovati po starim cijenama, to jest cijenama prije rekordno visoke inflacije.

Kako ističu, poduzetnici mogu i moraju sami moći određivati cijene vlastitih proizvoda i usluga, te stoga pozivaju sve ljude koji su nepravedno kažnjeni da nam se jave na e-mail kako bi mogli pokrenuti sve potrebne radnje da ih se pravno zaštiti.

- Udruga Glas poduzetnika drži da eventualno povećanje cijena trgovaca nakon 1. siječnja 2023. godine nije ni na koji način povezano s uvođenjem eura kao službene valute niti se radi o neopravdanom povećanju cijena. Nijedna zakonska regulativa na snazi u RH ne ograničava i ne zabranjuje poduzetnicima da sami određuju cijene svojih roba i usluga. Obveza poduzetnika bila je iskazati cijene u valuti euro i HRK prema fiksnom tečaju konverzije 7,5345, što su svi i učinili pravilno, a čemu svjedoče i zapisnici inspekcijskih nadzora. Zakon o zaštiti potrošača temeljem kojeg su prekršajni nalozi poduzetnicima, prema našim saznanjima, izdani, ne predviđaju kažnjavanje poduzetnika u slučaju podizanja cijena njihovih roba i usluga, ističe Mladen Dragičević, voditelj pravnog tima UGP-a i partner u Odvjetničkom društvu Dragičević i partneri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!