10:50 / 26.02.2021.

Autor: Udruga hrvatskih putničkih agencija

UHPA: Turističke agencije na rubu propasti

Turistička sezona

Turistička sezona

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) je od Vlade RH zatražila žurno donošenje odluke o produženju mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknadi fiksnih troškova za turističke agencije koje je pandemije dovela na rub propasti.

- Ni sam više ne znam koji je ovo zahtjev po redu upućen prema Vladi sa zamolbom za pomoć i potporu u rješavanju posljedica globalne krize koja nas je zadesila. Kao i svi ranije, i ovaj ima samo jedan cilj - opstanak turističkih agencija. Bezbroj puta smo pozivani na razumijevanje situacije i s neizvjesnošću u zadnji tren saznavali hoćemo li moći zadržati zaposlenike i sljedećih mjesec dva ili ćemo im se morati zahvaliti na suradnji. Kako naše razumijevanje nije dovelo do bumerang efekta i vratilo nam se na isti način, dovedeni smo u situaciju da je krajnje ugrožen opstanak većine turističkih agencija u Republici Hrvatskoj, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Prema podacima Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku prosječan pad u djelatnosti turističkih agencija kontinuirano je tijekom 2020. godine bio iznad 85 posto. Ovi zaista poražavajući rezultati imaju još veću težinu ako se u obzir uzme i činjenica kako se uglavnom radi o malim i srednjim obiteljskim tvrtkama koje su, kako bi osigurale likvidnost poslovanja, između ostalog, prodavale i vlastitu imovinu.

- U zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu nedopustivo je da na pragu turističke sezone od koje imamo velika očekivanja i od koje ovisi toliko toga, turistička industrija preživljava iz dana u dan i nada se čudu. Kao da to nije i više nego dovoljno, dodatno situaciju pogoršava nerazumijevanje pružatelja usluga, posebice javnih ustanova i institucija, koje unatoč preporukama nadležnih ministarstava, u zadnji čas povećavaju cijene svojih usluga u situaciji kad ćemo se boriti za svakog gosta. Krajnji je čas da svi relevantni dionici shvate, poručili su iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!