Ukidaju se kvote za strane radnike

16.02.2020.

19:10

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/I.Z.

default error photo
Vlada sada predlaže ukidanje kvota i ograničenja. Jedini je uvjet da se radnici najprije potraže u Hrvatskoj.
Početkom godine - hrvatski poslodavci počeli su masovnu potragu za stranim radnicima. Dosad su postojale kvote za pojedine sektore, a potreban broj radnika trebalo je najaviti godinu dana unaprijed.

Vlada sada predlaže ukidanje kvota i ograničenja. Jedini je uvjet da se radnici najprije potraže u Hrvatskoj.

Lejla je život na Filipinima, zamijenila onim u Hrvatskoj. Radi u istarskom hotelu i brzo se prilagodila, iako jezik još ne zna.

- Ovaj posao je moja velika prilika. Ovdje je jako lijepo raditi, rekla je Lejla Nedelisay.

A Marwa i Muhamed Barsha iz Sirije ovdje su već tri godine. Rade u maloj pekarni i zadovoljni su.

- Radila sam 8 godina, učiteljica glazba, onda radim ovdje slastičarka i studiram na faksu za slastičarku, imam tri djevojčica, kazala je Marwa Barsha.

- Ja trebam živjeti u Hrvatskoj, sada djeca dobro  znaju razgovarati hrvatski, jako dobro i škola sve dobro, istaknuo je Mohamed Barsha.

Poslodavci u Hrvatskoj lani su zaposlili više od 70 tisuća stranih radnika.

Ove godine očekuje se i više, jer njihov broj neće biti ograničen kvotom. No, radnike će morati najprije tražiti na burzi, a tek onda i izvan hrvatskih granica.

- Tu sad radimo sa Zavodom za zapošljavanje sa MUP-om da taj zakon  bude jednostavan, da bude proces predvidljiv, da ne traže puno dokumentacije, puno birokracije i naravno da znamo kada moramo kao poslodavci početi tražiti radnu snagu da bi je imali na vrijeme, naglasio je Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Na burzi je139 tisuća nezaposlenih, mnogi su domaći radnici posao pronašli u drugim europskim zemljama. Pitanje je hoće li ukidanje kvota riješiti kronični nedostatak radne snage u Hrvatskoj.

- Ono što se meni čini zapravno nevezano uz strance ili domaće mora se poraditi na stvaranju dodane vrijednosti, na boljim uvjetima rada, koji uključuje i veće plaće, jer jedino na taj način možemo privući radnike, kazala je dr. sc. Iva Tomić s Ekonomskog instituta Zagreb.

A od srpnja još će ih teže biti zadržati. Austrija ukida radne dozvole za Hrvate, pa će se ondje još lakše moći zaposliti.
   
 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!