13:41 / 28.11.2020.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/HRT

Ukinut prirez kao pomoć poduzetnicima

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

grad Pleternica pridružio se među prvima malobrojnoj skupini gradova koji su odlučili ukinuti prirez.
Kako bi pomogao svojim poduzetnicima u korona krizi, ali i potaknuo potrošnju - grad Pleternica pridružio se među prvima malobrojnoj skupini gradova koji su odlučili ukinuti prirez. Na svojim plaćama osjetit će to i radnici, a uz subvencije gospodarstvu, novom mjerom stvorili su još povoljnije okruženje za nova ulaganja - i to,  u proizvodnju.
 
➡️ Vlada o mjerama za radnike i poslodavce 
➡️ Nastavljaju se mjere za pomoć gospodarstvu

Lim-Rad je mala metaloprerađivačka tvrtka iz Pleternice koja ima 11 zaposlenih. U poduzetničkom inkubatoru su 6 godina, a baš ovih dana sele se u vlastitu proizvodnu halu vrijednu 7 milijuna kuna. Ukidanje prireza - velika im je olakšica koju će osjetiti svaki njihov radnik, kaže Stjepan Drabec.

U krizi izazvanoj pandemijom prodisat će i 'Drugi krug' mali cratf pivar, također stanar inkubatora. Okupljanja nema, posao trpi - pa je svaka pomoć dobro došla, navodi Zvonimir Pandžić. Ušteda ima, dodaje i u subvencioniranju najma, subvencioniranju nabavke opreme te u administrativnoj pomoći.

Lokalna samouprava mora preuzeti dio tereta

- Možemo govoriti o višemilijunskim iznosima koje Grad prepušta gospodartvu, onima koji stvaraju novu vrijednost i otvaraju nova radna mjesta, napominje gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

A 25 novih radnih mjesta u svojoj tvornici u poduzetničkoj zoni Pleternice, otvara i tvrtka Genox. Ne bi se na tako veliki korak odlučili da Grad Pleternica ne pruža ono što pruža -  zemljište u poduzetničkoj zoni, infrastrukturu i komunalije, kaže direktorica Marijana Čiško.

Takvi uvjeti itekako stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu. Čak i u krizi, uz Vladu, lokalna samouprava mora preuzeti dio tereta ciljanim mjerama. Poput ukidanja prireza, koji ovdje nije bio malen - 10 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!